Oväntad segrare i seg partiledardebatt

Varken Sjöstedt eller Lööf vill riskera en regeringskris. Därför sitter Löfven säkert på statsministerposten.

Skrattar bäst som skrattar sist?

Skrattar bäst som skrattar sist?

Foto: Jessica Gow

Ledare2020-10-13 06:05
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

I politik, liksom i poker, gäller det att tänka sig för innan man bluffar, så att inte någon synar bluffen. Just det drabbade Jonas Sjöstedt i SVT på söndagskvällen, nesligt nog i hans sista partiledardebatt som Vänsterledare. Ebba Busch synade bluffen, genom att utlova Kristdemokraternas stöd för en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven. Det hade bara varit för Sjöstedt att tacka och ta emot.

Istället backade Sjöstedt. Först och främst ska arbetsmarknadens parter få ytterligare tid på sig att förhandla. Sedan får vi se, om några veckor eller så. Kanske.

Det som SVT Nyheters inrikespolitiske kommentator Mats Knutson kallade debattens pyspunka, var i och för sig inte överraskande. Genom åren har vänsterledare emellanåt höjt rösten mot "högerpolitik", bara för att falla till föga i skarpt läge. Tydligen är det fortfarande att dogm att Vänsterpartiet aldrig försöker avsätta en socialdemokratiskt ledd regering.

"Det här är bara politiskt spel" konstaterade oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) med just Sjöstedt, men också Löfven som mottagare. Däremot valde han att vara diplomatisk i relationen till Annie Lööf, trots att också Centerledaren förefaller ingå i det politiska spelet.

För handen på hjärtat, tror någon på allvar att Lööf skulle ställa upp på en misstroendeförklaring mot inte bara Löfven, utan i praktiken också resten av det januariavtal hon står bakom tillsammans med regeringspartierna och Liberalerna? Så var hon knappast heller på hugget under söndagens partiledardebatt. Hon framhärdade i att om arbetsmarknadens parter inte kommer överens, så är det den tidigare fyrpartiöverenskommelsen som gäller, men samtidigt tog hon inte replik på Löfvens uppfattning att samma överenskommelse uppenbarligen kan tolkas lite hur som helst. Nyamko Sabuni var bara något tydligare.

Statsministern var ungefär som vanligt, det vill säga ganska svag i debatten. Ändå blir han på grund av det ovanstående politiska spelet en vinnare. I praktiken tycks hotet om misstroendeförklaring undanröjt. Dessutom förefaller Lööf (och sannolikt Sabuni) beredda på en kompromisslösning som – kan man misstänka – bara kommer att leda till mindre förändringar av LAS.

Under debatten anklagade Sjöstedt statsministern för att vara oärlig. Det har han i och för sig en poäng i, men framför allt är det nog så att som man känner sig själv känner man andra.