”Det står i tidningarna att två barn är skjutna – och det är mina barn.”
Att en mor ska tvingas yttra den meningen borde vara ofattbart. Ändå är nog de flesta, trots det chockerande i situationen, inte särskilt förvånande. Fel plats vid fel tillfälle, som det brukar heta. Att det råkade bli just det lilla syskonparet i Flemingsberg utanför Stockholm, som blev skottskadade i samband med en gänguppgörelse, var blott en olycklig omständighet.
Platsen i fråga – gården utanför deras egna hem. Tiden – strax efter klockan åtta en lördag kväll.
Reaktionen från makthavarna lät sig inte väntas. Moderaternas nya rättspolitiska förslag, som lanserades förra veckan i samband med dödsskjutningen av polisen Andreas Danman i Göteborg, fick snabbt åter relevans (DN 14/7). Det var ord och inga visor – ungdomsfängelser skulle införas, straffrabatten slopas och straffmyndighetsåldern sänkas.
Åtgärder mot gängbrottsligheten är efterlängtade. Exempelvis ledde knäckningen av den krypterade meddelandeappen Encrochat till att man kunde frihetsberöva över 230 misstänkta brottslingar i Sverige. Det är fantastiskt. Kruxet är dock att all fokus hamnar på följderna efter att brottet redan begåtts. Inte på vad som föranledde de kriminella handlingarna. Denna attityd må gå hem hos väljarna, som vill se snabba resultat. Risken är dock att högern fastnar inom just det väljarna vill höra.
I en debattartikel (Expressen, 30/12) skriver den tidigare polisen och integrationsdebattören Mustafa Panshiri om vikten av att stärka goda värderingar hos barn och unga. För att hindra människor från att begå brott måste man komma åt samspelet mellan personlig moral, moraliska sammanhang och självkontroll. Utsatthet och utanförskap är inte synonymt med brottsligt beteende.
God moral behöver läras ut från tidig ålder och helst prägla den kultur och omgivning som barnet växer upp i. Att känna till de goda värderingarna är en sak, att ta till sig dem och göra dem till sitt hjärtas vägvisare är en annan. Där har bland annat skolan en avgörande roll. Genom bildning kan man lära sig att förstå vad som är rätt och fel, men också att stå stark i sina övertygelser när gangsterlivets glamour lockar.
Därtill behövs resurser i proaktivt syfte. Läggs all kraft på enbart reaktiva åtgärder riskerar vi att få leva med gängproblemen under en lång tid. Men genom att även ta de faktorer som utlöser kriminella handlingar i beaktande, kan gängen knäckas på riktigt.
Vi hoppas alla att gärningsmannen, vars skott träffade syskonen i Flemingsberg, får ett hårt straff. Men det vore bättre ifall barnen slapp bli beskjutna i första taget.