Skjut inte på pianisten! Ursprungligen påstås denna uppmaning ha kommit från Vilda västerns Amerika. Pianisten var inte inblandad i någon eventuell uppgörelse med revolvrar på en saloon. Han gjorde bara sitt jobb.
Möjligen har denna historiska förklaring mer med Hollywood än verkligheten att göra, men begreppet har hur som helst bitit sig fast. Man ska inte ge någon skulden när denna bara försöker sköta sitt arbete efter bästa förmåga.
Det kan vara värt att komma ihåg detta efter oppositionens raseriutbrott mot en tjänstemannautredning om barnmorskeledda förlossningskliniker i Region Östergötland (nt.se). Utredningen kommer nämligen fram till att man inte alls bör införa några sådana, först och främst eftersom det då riskerar att saknas läkare vid komplicerade förlossningar.
De slutsatserna har uppenbarligen inte fallit i god jord. "Vi känner frustration över att det vi alla var överens om – att ta reda på hur det skulle se ut – inte har genomförts", säger till exempel regionstyrelsens andre vice ordförande Kaisa Karro (S). Tillsammans med Centerns och Vänsterpartiets företrädare är man djupt missnöjd med hur utredningen bedrivits. Framför allt att densamma mynnar ut i en rekommendation om lämpligheten att införa barnmorskeledd förlossningsvård, istället för att bara lista eventuella för- och nackdelar.
Principiellt kan man hävda att det finns goda skäl att undvika alltför starka rekommendationer i någon riktning i en tjänstemannautredning. Fast om man under utredningens gång finner goda argument för just sådana rekommendationer, kan man å andra sidan hävda att det närmast föreligger en plikt att påpeka just detta.
Framför allt ska förstås inte förvaltningens anställda behöva riskera den både principiellt tveksamma och retoriskt överdrivna kritik oppositionen riktar mot den. Man har bara försökt göra sitt jobb. Om pianot dessutom råkar vara ostämt är det inte pianistens fel om musiken blir därefter.
Detta inser åtminstone regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M). Hon konstaterar att "det här var knepigt från första början utifrån hur uppdraget var formulerat. Jag var själv med och fattade beslutet, men inser nu att vi borde ha förtydligat det." En rimlig slutsats eftersom en invändning som framförs i utredningen är just att själva begreppet "barnmorskeledd" förblir luddigt.
Budskapet blir därför: gör om, gör rätt! Fast inte riktat till tjänstemännen. Utan de ansvariga politikerna.