Skogsbrand i Monismanien

Att frivilligt få släcka skogsbränder är tydligen en förmån och ska följaktligen beskattas därefter.

Att frivilligt få släcka skogsbränder är tydligen en förmån och ska följaktligen beskattas därefter.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2018-10-24 04:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Astrid Lindgrens berömd satirsaga ”Pomperipossa i Monismanien” satte sökarljuset på de svenska skatterna, som riskerade att äta upp allt och mer därtill av vad en person tjänade. Dåvarande finansminister Gunnar Sträng (S) förolämpade Lindgren och gav därmed den klassiska sossepampen ett ansikte, men sedermera har till och med Göran Persson medgett skattesystemets ”abnormitet”.

Striden mellan Lindgren och finansministern – där författaren tyckte att de borde byta arbete, eftersom Sträng faktiskt var bra på att berätta sagor – utspelade sig på 70-talet. Det är ett tag sedan.

Men fortfarande lever arvet från Monismanien. Det ser vi inte minst nu, när kostnaderna för sommarens skogsbränder ska regleras.

Medan desamma pågick avbröt många anställda inom räddningstjänsten sina semestrar frivilligt, för att kunna rycka in och hjälpa till med släckningsarbetet. Fast det är ju ingen ursäkt för att slippa beskattning, inte i Monismanien.

Följaktligen låter Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) meddela att de frivilliga måste vara beredda på att betala förmånsskatt för tiden de tjänstgjorde som frivilliga. Någon ordning får det ju vara! Att brandbekämparna ofta låg i tält och ibland fick nöja sig med ”en kexchoklad bak i en helikopter eller bara ett äpple ute i skogen nånstans” (aftonbladet.se) är av underordnad betydelse.

Äpplen är ju också mat och framför allt är regler just regler. Så det så!

I ärlighetens namn är det väl inte ens högste chefens fel att skattelagstiftningen ser ut som den gör – även om det på något vis känns typiskt att denne chef råkar vara en viss Dan Eliasson, tidigare avpolleterad som misslyckad rikspolischef. Fast MSB vet på råd. Visserligen slår myndigheten ett slag för nitisk bedömning, men tipsar hyggligt nog också om sätt att kringgå sitt eget pedanteri. ”Förmånerna” bör nämligen vara avdragsgilla i deklarationen. Dessutom konstateras att ”när det gäller till exempel tältboende där marknadsvärdet är litet eller obefintligt så kan vi begära en justering av det värdet från Skatteverket”. Det var ju generöst! Fast inte så generöst att MSB kan erbjuda någon mer allmän hjälp. Pappersexercisen förblir fortsatt ett kors att bära för alla enskilda brandbekämpare.

Nåja, grundproblemet är förstås skattelagstiftningen. Det borde inte vara omöjligt att skriva om densamma så att den som till exempel avstår semester för att släcka bränder inte bestraffas för detta.

Fast vi vet också hur svensk skattepolitik ser ut, likaså att riksdagen inte ens kan enas om en ny regering. Vi vet att Stefan Löfven med flera gjort stagnation till skattepolitiskt kännemärke.

Det är förmodligen bättre att hoppas på en regnig sommar nästa år istället.