26/5 släppte försvarsberedningen sin slutrapport över hur det svenska försvaret ska utvecklas i och med Sveriges anslutning till NATO. Detta har gjort Sveriges kommuner och regioner (SKR) oroliga då förbundet fruktar höjda sjukvårdskostnader i samband med stora militära övningar och det anser att regionerna behöver statliga medel för att täcka denna kostnad.
Rachel De Basso (S) som är ordförande för sjukvårdsdelegation på SKR förklarar i Sveriges radio att staten måste hjälpa till med vård av skadade soldater. Dock beskriver Försvarsmaktens generalläkare Claes Ivgren i samma reportage att försvaret i stort sett är självförsörjande när det kommer till sjukvård. Vid allvarligare olyckor kan man behöva ta hjälp av regionens sjukvård, men detta är endast i undantagsfall och utgör en mikroskopisk del av regionernas vårdutgifter. Varje förband har sjukvårdspersonal och vid varje övning finns det omfattande resurser på plats.
Det är en konstig inställning från SKR att regionerna inte ska betala för vård. Tanken med den offentligt finansierade vården är att den ska vara tillgänglig för alla. Det huvudsakliga finansieringsansvaret faller på regionerna som finansierar sin verksamhet via regionskatten. Om alla myndigheter skulle behöva betala extra för att de utövar sina samhällsuppdrag så skulle ingen komma undan. Polisen skulle behöva betala extra till regionen för att få göra ingripanden, förskolan skulle behöva betala extra för alla smittor som går och Trafikverket skulle behöva betala för alla vägolyckor som sker.
Att någon annan ska betala är dock inte någon ny retorik från SKR. Förbundet har återkommande propagerat för högre statsbidrag åt regionerna och kommunerna, trots att dessa är på en av de högsta nivåerna i modern tid. I en lågkonjunktur så är alla myndigheter ekonomiskt ansträngda. Inkomsterna minskar och utgifterna bara ökar. Det är väldigt lätt att lämpa över ansvaret på någon annan när man egentligen borde borsta framför egen dörr först. Klarar man inte av sitt uppdrag bör man se över sin verksamhet.
Försvarsmakten är troligen den svenska myndighet som är mest självförsörjande inom sjukvård. Man behöver inte som regionpolitiker oroa sig för merkostnader i samband med att Sverige stärker sin försvarsförmåga. I Sverige har vi en ansvarsfördelning mellan myndigheterna och regionerna ansvarar för vård. Vi får hoppas att regionerna ser det som sitt ansvar att vårda skadade soldater i de få fall försvarets resurser inte räcker till.