Norrköpings kommun tycks ha agerat snabbt för att kunna vräka bort vildcamparna på Himmelstalundsområdet. Under gårdagen kunde NT rapportera att regeländringar som förbjuder camping på området skulle först börjat gälla den 1 juli men har nu ändrats. Och polisen har rätt att enligt ordningslagen avhysa vildcamparna. Hur det i slutändan blir är dock oklart. Kommunala ordningsregler är en sak, lagstiftning en annan. Säkert är att polisen fått ännu ett "verktyg" i lådan.
Detta är bra och principiellt viktigt. Så kallade vildcampare och för den delen migrantläger och dylikt är ett återkommande gissel. I kölvattnet av vildcamparnas framfart står lurade fastighetsägare som blivit blåsta på såväl pengar som jobb. Lika illa är det med migrantläger. I Uppsala användes en kyrkogård som avträde och sopstation, i Malmö kostade saneringen hundratusentals kronor som fastighetsägaren skulle betala när väl migranterna lämnade området. Besluten om avhysning tar veckor och månader. Ärendet ska hanteras av kronofogde, de boende ska identifieras och handräckas beslut innan polisen kan agera. Svensk byråkrati och krångel när den är som värst. Lagstiftning och rättsvårdande myndigheter tycktes stå handfallna inför fenomenet (och brottet).
Reglerna håller som noterat på att ändras, både det lokala regelverket och de nationella lagarna. Förra sommarens juridiska haverier runt om i landet blev en pinsam påminnelse om hur flat svensk lagstiftning är på området. Markägaren ska framöver lättare och snabbare kunna få hjälp att avhysa personer som olagligen upprättar bosättningar på deras egendom. Frågan är grundläggande. Ingen ska kunna se sin egendom olovligen utnyttjas utan rimliga möjligheter att få hjälp från samhället med att bli av med problemet. Vill man campa i Sverige finns det gott om vanliga campingplatser.
Som NT rapporterat hörs det redan klagomål från kringboende och medborgare som rör sig i området. Barn kör runt på fyrhjuliga motorcyklar. Förra sommaren möttes NT:s reporter och fotograf av stenkastare när de försökte rapportera på plats. Ärendet lades ner av polisen trots bildbevis. Fall av ordningsstörning, skadegörelse och nedskräpning var valigt förra sommaren. Förhoppningsvis hinner det stoppas snabbt i år.
I grunden handlar det om äganderätt. Någon äger den mark som vildcampare och migranter helt sonika börjar nyttja. I Norrköping är det kommunen, i Malmö var det ett företag. Det spelar egentligen ingen roll. Äganderätten ska respekteras oavsett vem som står på fastighetskontraktet och uppstår akuta problem, ska de också behandlas omgående. Alternativet är att vem som helst riskerar att få ovälkomna gäster i trädgården.