Staten svek alla, inte bara Järva

Tvätta händerna och låt bli att besöka mormor – visst. Men även den simplaste åtgärden, besöksförbud i äldrevården, dröjde.

Problemet är att Järva liksom åtskilliga andra områden runtom i landet knappt är integrerade alls i majoritetssamhället.

Problemet är att Järva liksom åtskilliga andra områden runtom i landet knappt är integrerade alls i majoritetssamhället.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2020-05-19 12:45
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Det nystartade nätverket Kriskommittén kräver en granskning av hur myndigheterna har agerat samt av virusets spridning. 

Men granskningen ska bara gälla Järva, inte resten av landet. Där någonstans skymtar även svaret på varför Järvaområdet har högst andel smittade och avlidna i hela landet.

Det ska sägas att Järva är ett av många områden som lider av i smittskyddssammanhang beklagliga omständigheter. Utbredd trångboddhet och hög förekomst av generationsboende är svåra förhållanden att tampas med när en dödlig smitta går.

Inte heller ska det stickas under stol med att myndigheterna saknade beredskap för att hantera detta. Men med det sagt; myndigheterna var inte förberedda på detta alls. Staten svek alla, Norrköpingsbor likaväl som Järvabor.

För majoritetsbefolkningen lindras detta något, åtminstone i jämförelse, av att stå först på tur när hanteringen väl kommer igång. Dock var den länge närmast panikartad och inte nödvändigtvis till någon enorm hjälp. Och några särskilt dugliga råd kom inte heller senare. Tvätta händerna och låt bli att besöka mormor – visst. Men även den simplaste åtgärden, besöksförbud i äldrevården, dröjde och åtskilliga kommuner införde det på eget bevåg innan regeringen agerade.

Att covid-19 har drabbat Järva och andra dåligt integrerade områden särskilt hårt beror delvis på sådant som myndigheterna som ansvarar för detta inte kan påverka. Att skicka Järvas alla äldre på pensionärskollo fram till hösten hade förmodligen gjort dem något mindre utsatta samt minskat trångboddheten i området och därför gjort det lättare för många att praktisera ett ökat mått av social distansering.

Men det är oavsett inte ett realistiskt scenario. Problemet är att Järva liksom åtskilliga andra områden runtom i landet knappt är integrerade alls i majoritetssamhället. Ansvaret för detta faller på samtliga regeringar under i vart fall de senaste fyra decennierna, som inte bara har underlåtit att påskynda integration utan i stället arbetat för att motarbeta den, men även på dem som inte har integrerats.

Kravet på en särskild granskning av hur just Järva påverkades av coronaviruset, snarare än en stor landsomfattande granskning som självklart också ska titta på Järva, visar på den fortsatta fragmentiseringen av Sverige. Inte längre ett, utan många. 

Coronakrisens kraftiga negativa inverkan på ekonomin kommer med all sannolikhet medföra att utlandsfödda hamnar ännu längre ifrån arbetsmarknaden. Detta kommer att förstärka uppdelningen av landet ytterligare. Det är hög tid att slå in på en annan linje, ett första steg är att inte tillmötesgå Kriskommitténs krav på en Järvagranskning.