Det finns sjuksköterskor – fråga bara Vårdförbundet (nt.se)! Ändå lider Vrinnevisjukhuset (ViN) brist på sjuksköterskor, vilket NT har uppmärksammat i flera artiklar på nyhetsplats. Förklaringen till denna paradoxala obalans är skäligen enkel: arbetsvillkoren på ViN är för dåliga. Löneutvecklingen är för svag, kompensationen för extra arbetsbelastning för dålig och arbetsmiljön alldeles för pressad.
Sjukhuset har med andra ord svårt att locka personal, samtidigt som sjuksköterskor säger upp sig för att börja arbeta som – sjuksköterskor. Hos andra arbetsgivare och inte minst då bemanningföretagen, som kan locka med både högre lön och bättre arbetsvillkor.
Och eftersom det då ofta uppstår akuta personalbrister på ViN (och många andra sjukhus) tvingas man vända sig till just dessa bemanningsföretag för att hyra in den personal man saknar. Till långsiktigt högre kostnader än om man lyckats behålla personalen från första början.
Region Östergötland har som mål att högst två procent av de totala personalkostnaderna ska gå till hyrpersonal. I dag ligger kostnaderna på nästan tre procent.
Om det är någon tröst känns situationen igen från många andra regioner. Den skeva resursallokeringen luktar nästan planekonomi, fast det är ju på sätt och vis också vad det är fråga om. Regionerna är politiskt styrda, vilket får sina konsekvenser. Önsketänkande är uppenbarligen en konsekvens, kompetensbrist en annan och förolämpad vårdpersonal en tredje.
Under pandemin har många uttryckt sig uppskattande om denna personal, vilket är en rimlig reaktion från gemene man – men inte från en arbetsgivare. Det krävs en mer professionell inställning än handhjärtan eller kurser i mindfulness. Lägg krutet på bättre lönevillkor och rimligare arbetstider istället!
Och fler anställda. När förste vice ordförande i regionstyrelsen Östergötland, Alexander Höglund (L), tillfrågas om Vårdförbundets önskemål om större personalmarginaler verkar han uppriktigt överraskad. Det är tydligen inte något regionledningen analyserat närmare...
Problemen är i grund och botten välkända och bestående över tid. De tyder på ett allvarligt systemfel, nämligen de politikerstyrda regionerna. Därför borde vi inte bara nöja oss med kortsiktiga åtgärder, utan också se över hela systemet med landsting – eller regioner som de numera kallas. Utred att avveckla desamma och förstatliga det regionala sjukvårdsansvaret.