Vad gör regeringen för kommuner och regioner?

WHO får 40 miljoner för att bekämpa Coronaviruset. Kommuner och regioner borde få mycket mer.

Virusbekämpning kan vara oerhört personalkrävande. (Bild från Sydkorea.)

Virusbekämpning kan vara oerhört personalkrävande. (Bild från Sydkorea.)

Foto: Im Hwa-young/TT

Ledare2020-02-27 05:02
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Liksom i andra kommuner finns det faktiskt en pandemiplan i Norrköping, från 2008. Varje år ska den dessutom uppdateras. Vilket förstås har försummats.

Som det går att läsa på nyhetsplats i NT 26/2, är det först nu som kommunen fått upp ögonen för sin egen plan, men att densamma i stora stycken också hunnit bli obsolet.

Ansvaret för vanskötseln faller tungt på framför allt Socialdemokraterna, som styrt Norrköping under hela tiden sedan planen antogs. Samtidigt torde det inte vara fundamentalt annorlunda i många andra kommuner. Planer angående än det ena, än det andra antas och ofta handlar det om medialt mer politiskt korrekta ämnen som jämställdhet, diskriminering, eller varför inte HBTQ-frågor. Pandemiplanen har blivit en pärm bland andra i arkivet.

Det var bättre förr! Jo, det var faktiskt det – på tiden det fanns ett civilförsvar värt namnet. Då fanns resurser att hantera inte bara krig, utan också svåra kriser. Pandemiplaner eller inte, kan man undra om den organisatoriska förmågan finns i dagens kommuner.

Än allvarligare är emellertid regionernas förutsättningar för att hantera mer än enstaka fall av smittade. I Socialstyrelsens och Folkhälsomyndighetens egen lägesrapport (citerad av Sanna Rayman i Dagens samhälle 22/2) konstateras resurser för max 5000 diagnosbesök och 1400 vårddygn. Det torde i praktiken räcka för att vårda runt 100 smittade och svårt sjuka. Och det är verkligen max, för man kan inte gärna tvinga sjukvårdspersonal att med fara för eget liv vårda smittade utan skyddsutrustning.

I Frankrike förbereds 70 extrasjukhus. I Sverige skänker regeringen 40 miljoner kronor till WHO:s internationella smittsskyddsarbete. Bra, för många u-länder har ännu sämre möjligheter att hantera Coronahotet än vad vi har. Men samma svenska regering lyssnar inte på WHO:s pandemivarningar. Än finns det tid för vissa förberedelser, men det kräver kraftiga och framför allt omedelbara resurstillskott, i synnerhet så att regionerna kan bygga upp lager av skyddsutrustning, men också förbrukningsmaterial och läkemedel för andra sjukdomar – som ofta tillverkas i det nu krisande Kina.

En inventering av Socialstyrelsen när det gäller skyddsutrustning är tydligen så känslig att de flesta uppgifter har sekretessbelagts! Det är under dylika omständigheter som människor slutar lita på politiska makthavare och myndigheter, då lugnande offentliga besked riskerar att få motsatt effekt.

Vad tänker den högst ansvarige – Stefan Löfven – göra åt det? Säga att situationen är oacceptabel och tillsätta en utredning?