Väljarna vill inte ha nyliberalism

Storbritanniens tidigare premiärminister Liz Truss blev den som innehaft ämbetet kortast tid.

Storbritanniens nye premiärminister Rishi Sunak tillträde under tisdagen.

Storbritanniens nye premiärminister Rishi Sunak tillträde under tisdagen.

Foto: Aberto Pezzali/AP/TT

Ledare2022-10-26 07:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Bara sex veckor efter att hon efterträdde Boris Johnson fick hon meddela sin avgång. I tisdags utnämndes formellt hennes efterträdare Rishi Sunak till premiärminister.

Truss politik som byggde på skattesänkningar för lånade pengar hann aldrig prövas. Den psykologiska effekten var tillräcklig. I ett läge med global lågkonjunktur, stigande energipriser och stigande inflation skapade budskapet panik. Först fick hon sparka sin finansminister och sedan avgå själv. Torypartiet befinner sig nu i fritt fall och opinionsmätningarna pekar på att Labourpartiet skulle vinna en stor seger om det vore val i dag.

Hur hamnade man här? Så sent som för tre år sedan vann Torypartiet sin tydligaste valvinst sedan 1979 med över 43 procent av rösterna. Boris Johnson vann arbetarröster på att lova sunda finanser, minskad invandring, krafttag mot brottslighet, satsningar på hälso- och sjukvård, samt en satsning på infrastruktur och bostäder i områden som hamnat efter i utvecklingen.

Landet skulle alltså läkas ihop. Helt i tradition med det konservativa partiets ideologiska rötter i Benjamin Disraelis "one nation conservatism". 

Men sedan kom historien i vägen. Det blev pandemi. Boris Johnsons ledarskap ifrågasattes och avsattes av de egna.
Samtidigt märkte väljarna att löftena från 2019 inte infriades. Satsningarna på infrastruktur i norr kom av sig, invandringen ökade igen, brottsligheten fortsatte att vara ett problem och hälso- och sjukvården fortsatte att vara underfinansierad.

I stället för att gå tillbaka till vallöftena upplevde sig Liz Truss ha fått fria händer. Hon stödde sig på en nyliberal klick av partietablissemanget. En ny retorik ersatte den om nationell gemenskap. 

I stället poängterade Truss behovet av en växande ekonomi, men sänkta skatter och belånade offentliga finanser varken lugnar börsen eller lockar väljare i dag. I dag växer de partier som går till vänster i ekonomi men höger i kultur- och värdefrågor. 

Det var vad Boris Johnson gjorde 2019 och det var vad flera partier, bland annat Socialdemokraterna, gjorde i årets svenska riksdagsval. Det enda parti som gjorde tvärtom – Annie Lööfs centerparti – blev valets stora förlorare.

Den nyliberala ideologin går helt enkelt inte hem i dagens väljarkår. Värdeord som tillväxt och öppenhet väger just nu lättare än ord som trygghet och gemenskap. Politiker som missat det riskerar att förlora både väljare och ämbete.