Stefan Löfven har helt rätt

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Kolumn2015-10-01 04:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

”Den som flyr från krig och förtryck ska kunna få skydd i Sverige.” Orden är statsminister Stefan Löfvens och de uttalades för någon vecka sedan när han i riksdagen läste upp regeringsförklaringen. Kloka ord, det är svårt att föreställa sig några mer skyddsbehövande personer än de som flyr från vansinnet i Syrien. Således ger statsministerns ord ett visst hopp, vi ska hjälpa de som verkligen behöver skydd. Men statsministern stannade inte där, fortsättningen på den upplästa regeringsförklaringen lyder ”Den som saknar skäl för att stanna ska återvända. Sverige har en reglerad invandring”. Även det ett tydligt besked i en högst aktuell fråga.

Den pågående flyktingkrisen ställer alla inblandade parter inför betydande utmaningar. Såväl för FN som för EU, enskilda europeiska stater och i sista hand kommuner. Att kunna leverera ett rättssäkert och kvalitativt mottagande är viktigt. Samtidigt saknas inte rapporter om att så inte alltid är fallet. Myndigheterna som på olika sätt administrerar mottagandet går på knäna, liksom de frivilligorganisationer som gör heroiska insatser på järnvägsstationer, färjelägen och andra platser där flyktingarna anländer. Bristen på bostäder är akut, i Skåne planerar Migrationsverket att eventuellt inkvartera tusentals personer på Rinkaby skjutfält i temporära bostäder. Alla som varit i närheten av platsen vet att det inte är den trevligaste delen av länet under vinterhalvåret.

Dagens Nyheters tidigare chefredaktör, tillika docenten i statsvetenskap, Hans Bergström skrev i måndags en läsvärd debattartikel i Dagens Industri (28/9) gällande de utmaningar vi står inför. Bergström argumenterar väl för att Löfven måste hålla vad han lovat i regeringsförklaringen. Dels att Sverige hjälper till, men även att vi upprätthåller de principer och lagar som gäller för migration. Exempelvis att vi har kontroll över vilka personer det är som kommer till Sverige. Schengensamarbetet (och Dublinfördraget) har som noterats brutit samman och såväl Tyskland som Finland har infört gränskontroller. I Sverige hyllas de som medelst båt för flyktingar från Köpenhamn till Malmö. Varför kan man undra, det är knappast så att Köpenhamn är en osäker och farlig plats för flyktingar och väntetiden för transport till Sverige torde röra sig om några timmar. Enligt Bergström finns det idag 17 000 personer som fått sin asyl avslagen men som fortfarande befinner sig i landet. Vidare uppges att 89 procent av de beviljade uppehållstillstånden under 2015 års första åtta månader är på andra grunder än ”som flykting enligt FN-konventionen”. Störst ökning sker från Afghanistan, Irak, Albanien och Kosovo enligt Migrationsverket.

Under tisdagskvällen sändes galan ”Hela Sverige skramlar” och de lyckades samla in imponerande 37 miljoner kronor som huvudsakligen ska gå till UNHCR:s arbete på plats. Samtidigt använder Sverige 22 procent av biståndsbudgeten, motsvarande 8 miljarder kronor, för att finansiera flyktingmottagandet i Sverige. En hantering av budgeten som de rödgröna var mycket kritiska till när regeringen Reinfeldt gjorde detsamma. Tisdagens gala skulle behöva hållas 296 gånger för att motsvara summan Sverige minskat sitt internationella bistånd med.

Stefan Löfven var tydlig i sin regeringsförklaring. Vi ska hjälpa de som behöver skydd, men vi har också lagar och regler vi måste upprätthålla. Förhoppningsvis håller Löfven vad som lovats.

Läs mer om