Bidragsbrott är en del av den ”offentligfinansierade” kriminaliteten, och där ingår såväl individer som faller för frestelsen att fuska som välfärdskriminalitet och ren organiserad brottslighet. Gemensamt för alla kategorier är att de tär på den gemensamma välfärden och sänker förtroendet för det offentliga systemet. Tiotals miljarder försvinner ner i fickorna på människor som på det ena eller andra sättet parasiterar på det offentliga.
Därför behöver det offentliga ta problemet på högsta allvar. Tyvärr dröjde det innan myndigheterna började göra det. Och fortfarande finns sekretesshinder i form av att kunna dela information mellan myndigheter, även om saken nu utreds.
Det minsta man kan begära är att alla offentliga utbetalare som fattar misstanke om oegentligheter också anmäler detta till polisen. Men tyvärr sker inte ens detta i tillräcklig grad. Särskilt kommunerna är dåliga på att anmäla. Enligt siffror från Brå i fjol hade 60 procent av kommunerna inget anmält bidragsbrott året innan. Och var femte kommun hade inte lämnat in någon anmälan på fem år. Det är allt för klent med tanke på att kommunerna faktiskt är skyldiga att anmäla och de dessutom ansvarar för innevånarnas skattepengar.
I dagarna rapporterade TT att det anmäldes över 12.000 bidragsbrott förra året, och att de ökat med 20 procent jämfört med året innan (TT 2/4). En positiv utveckling, utefter antagandet att ökningen beror på ökad anmälningsbenägenhet. De sämre nyheterna är att de allra flesta anmälningar läggs ned, och att högen med obehandlade ärenden inte sjunker.
Samtidigt signalerar SKR att tilliten till systemet kan skadas av att så få anmälningar leder till lagföring. Och lägger till att vissa kommuner har slutat att anmäla, eftersom de så ofta ändå bara läggs ned. Polisen svarar med att fokus borde ligga på det förebyggande arbetet hos kommunerna om man ska minska antalet bidragsbrott.
Det vore önskvärt om respektive myndighet lade fokus på att uppfylla sitt eget ansvarsområde istället för att skylla på andra. Polisen behöver uppenbart bli bättre på att utreda och lagföra anmälningar om bidragsbrott. Kommunerna behöver bli mycket bättre på att anmäla misstänkt kriminalitet, alldeles oavsett hur väl polisen lyckas hantera ärendena.
Man kan behöva påpeka problem hos andra delar av offentligheten. Men att skylla problemen på varandra leder bara till en dålig cirkel av fingerpekande, mindre eget ansvar och en sämre fungerande offentlighet.
Jakob Styrenius är politisk redaktör på Västerviks-Tidningen.