Det statliga företaget Samhall har som uppgift att skapa meningsfulla och utvecklade arbeten för personer med funktionsnedsättning. Länge bestod verksamheten av produktionsarbete där de anställda kunde få mycket stöd och jobbet anpassas till deras förutsättningar.
Men för ett tiotal år sedan började Samhall en förändringsresa, där de skulle få större kundfokus. Sakta men säkert förvandlades Samhall till ett bemanningsföretag som inriktade sig på att vinna stora upphandlingar inom städning och service.
För de anställda följde krav på kvalitet och självständighet, och att åka runt till kunder istället för att ha samma arbetsplats varje dag. De anställda fick anpassa sig till uppdragen istället för tvärtom. Förändringarna leder till att sjukfrånvaron nära fördubblas under 2010-talet.
För att jobba på Samhall behöver man numera vara lite lagom funktionshindrad. Statskontorets konstaterar i en kartläggning att andelen anställda med nedsatt arbetsförmåga, liksom andelen personer som behöver anpassning, minskat.
Förändringarna får också effekter på resten av samhället. Bland annat genom att Samhall konkurrerar ut privata företag inom lokalvård och service. Samhall får 6,6 miljarder av staten. I den borgerliga regeringens första budget fick de en miljard till. De pengarna använder Samhall bland annat till att lägga anbud med extremt lågt pris, inte sällan så lågt att de går med förlust på uppdragen.
Men Samhall snedvrider konkurrensen även i en annan ända. Arbetsintegrerande privata företag, med samma syfte som Samhall, liksom alla vanliga arbetsgivare, får betydligt lägre bidrag i form lönebidrag än vad Samhall får. Trots att de ofta anställer personer som har för stora funktionsnedsättningar för att jobba på Samhall. Även denna marknad förstör Samhall. Och i förlängningen försämrar de sannolikt arbetsmarknaden för funktionshindrade ute på vanliga företag. Det är kanske inte så konstigt att långtidsarbetslösheten för funktionshindrade bitit sig fast och inte synes gå att rubba.
Anställningsstöd är en nödvändighet i den svenska modellen med dess höga löner, höga produktivitet och högkvalificerade arbeten, om inte den delen av arbetskraften som har en lägre produktivitet permanent ska stå utanför. Och stöden kan behöva höjas ytterligare för de med störst hinder. Pengarna kan vi ta från Samhall, genom att lägga ned bolaget.
”Samhall fyller inte hela sitt samhällsuppdrag”, med Riksrevisionens ord. Med andra ord gör bolaget en massa skada utan någon tydlig nytta.
Ledarsidans krönikör Jakob Styrenius är politisk redaktör på Västerviks-Tidningen.