I torsdags kom Lagrådets yttrande över regeringens förslag på lagändringar för att rädda Cementa. Lagrådet skåpar ut regeringens förslag fullständigt. Bland annat konstaterar de att förslaget strider mot grundlagen och skulle skada tilltron till rättsväsendet om det infördes, eftersom regeringen så uppenbart stiftar lagen för att rädda ett enskilt företags verksamhet. Verksamhet som dessutom förlorar tillståndet på grund av regler som den här regeringen infört.
Kritiken är så allvarlig att det kan innebära att en domstol kommer att upphäva tillståndet om det överprövas, eftersom reglerna kring hur lagar får stiftas inte är uppfyllda. Regeringen försöker skylla ifrån sig. Hanteringen riskerar hundratusentals jobb och ett tvärstopp för svensk ekonomi. Krisen kan bli en av de allvarligaste i svensk historia.
Bristen på respekt för lagar och regler är något som – tyvärr – präglat den här regeringen. Frågan om den så kallade gymnasieamnestin, där i huvudsak afghanska män utan asylskäl ändå skulle få uppehållstillstånd, är ett annat exempel. Där konstaterade Lagrådet att gränsen för vad som kan anses acceptabelt i fråga om lagstiftning var nådd. Regeringen struntade som bekant i detta och införde lagen ändå. Den har präglats av problem sedan dess.
Men det är inte bara här som regeringen hastat och slarvat. När de ville skärpa straffet för grovt vapenbrott remitterades ett förslag på mindre än en månad precis innan sommarsemestern. Svea hovrätt ifrågasatte om beredningskravet var uppnått och Lagrådet hade invändningar även då. Inte ens i så viktig fråga som vapenbrott klarade regeringen av att följa beredningskrav.
Pandemilagarna ska vi inte ens tala om. Regeringen förberedde sig våren 2019 på att i en kuppartad manöver avskaffa riksdagens kontrollmakt. Regeringen skulle helt utan kontroll få bestämma över aldrig tidigare skådade inskränkningar i människors liv och vardag. Detta stoppades dock redan innan förslaget skickades till Lagrådet, som ändå riktade skarp kritik mot förslaget men som godtog det mot bakgrund av pandemin. Förslaget skickades ut till remissinstanser med en svarstid på mindre än 24 timmar en lördag. Lena Hallengren fnös åt kritiken.
När den lag som nu gäller beslutades präglades beslutsprocessen av samma hets och slarv från regeringens sida. Det rimliga hade varit att när paniklagen stiftades under våren 2020, direkt börja förbereda en bättre utformad lag som kunnat börja gälla under hösten. Sommaren och den tidiga höstens låga smittspridning borde gett arbetsro.
Inte då. Istället för en väl förberedd lag kom ytterligare en panikåtgärd efter att oppositionen börjat efterfråga det. Den skulle först börja gälla i juni 2021, sedan mars 2021 och till sist 10 januari 2021. Denna panikartade hantering innebar att remissinstanserna fick lagen 23 december och arbeta över julen.
Det hade varit lätt att undvika att hamna i den här situationen, men det gjordes inte. Tyvärr finns ingen anledning att tro att regerandet ska präglas av högre kvalitet när Magdalena Andersson tar över Socialdemokraterna. Hennes avfärdande av det Finanspolitiska rådet som “finansretoriskt” och deras rapporter som en “mental härdsmälta” borde inte förvåna. Tidigare har hon avfärdat tanken på att en socialdemokratisk regering behöver granskas.
Så talar ett självgott parti vars enda idé är regerandet. Det vore, för att tala med Carl Bildt, välbehövligt att låta en annan regering återgå till den skapande statskonstens nivå.
Henrik Hall är handläggare på Kristdemokraternas riksdagskansli och borgerlig skribent.