Ett norskt monument på Vikbolandet

I dag firar Norge 17 maj. På Vikbolandet vittnar en kätting om styrkan i de norsk-svenska relationerna.

Foto: Audun Braastad/NTB/TT

Krönika2022-05-17 05:00
Detta är en ledarkrönika. NT:s ledarsida är moderat.

Vi lever i en tid när nationers vänskapsband på allvar prövas. Sveriges närmande till Nato är ett uttryck för det. Efter det ryska anfallskriget mot Ukraina så söker vi oss än mer till de länder vi har något gemensamt med.
För svensk del är den nordiska gemenskapen något särskilt. Norge, Danmark, Finland och Sverige har oerhört starka band. Och det här har inte minst märkts i Nato-debatten. Flera ledande svenska politiker har i veckor återupprepat att ett villkor för att Sverige ska gå med är att Finland också sänder in en Nato-ansökan. Det har även återkommande påtalats att steget in i Nato är lågt, eftersom Danmark och Norge redan är med.
De starka banden mellan de nordiska länderna finns det all anledning att vårda och än mer stärka. Och i dag – den 17 maj – bör vi särskilt uppmärksamma de norsk-svenska relationerna. Förhoppningsvis ser vi den norska flaggan i rött, vitt och blått vaja runt om i länet.
 

Att banden mellan Norge och Sverige är starka kan vi se exempel på även i Östergötland. Och lite förvånande finns ett av de främsta uttrycken för de starka kopplingarna till Norge på en plats som nästan är så långt bort ifrån gränsen till Norge som det går att komma. För där havet möter Vikbolandets strand står ett monument skänkt av Norge. I skuggan av Mauritzbergs slott tronar en minnessten med en kätting som ska påminna om att godset under andra världskriget var en plats för utbildning av norsk militär.
Under åren 1943–1945 genomgick cirka 13.000 norska soldater en tre veckor lång militär mönstring på Mauritzberg. För att det hela inte skulle upptäckas av Nazi-Tyskland sades det att det rörde sig om en utbildning av hamnpoliser. Men i själva verket utrustades norrmännen med svenska vapen och utrustning.
 

När minnesstenen på Mauritzberg invigdes i juni 2018 höll den dåvarande norska ambassadören i Sverige, Axel Wernhoff, ett tal med en poäng som är lika aktuell nu som då: ”Sverige och Norge är ömsesidigt beroende av varandra – kanske mer än några andra länder i Europa. Vi har en gemensam historia, och idag märker man knappt att man är i Norge förrän man ska betala för sin öl.”
Sverige är inte en ö, utan vi är direkt beroende av våra relationer till andra länder. Det gäller Norden i allmänhet och kanske Norge i synnerhet. För det är i samarbete med andra länder som Sverige slutligen försvarar och hävdar sin egen plats i världen. Och den här insikten lär vara starkare hos norrmännen, som i andra världskriget fick slåss för sin rätt att själva forma sitt öde.
Att Sverige och Norge är starkare tillsammans är vad minnesstenen vid Mauritzberg står som ett monument över.

Edvard Hollertz är agronom och ledarskribent i ATL – lantbrukarnas affärstidning.