Är Norrköping den kommun i länet som det är svårast att driva företag i? En undersökning av Svenskt näringsliv pekar på det. Men företagsklimatet är enligt samma nationella jämförelse inte mycket bättre någonstans i östra Östergötland. Av landets 290 kommuner landar Norrköping på plats 265. Söderköping placerar sig på plats 251. Valdemarsvik rankas som nummer 262. Finspång är den enda kommunen i den här länsdelen som inte faller i rankningen, men återfinns ändå på plats 233.
En märkvärdighet är att kommunerna i västra Östergötland placerar sig bättre i rankningen. Och bäst i länet rankas inte en expansiv kommun med flygplats, järnväg och stadspuls utan lilla Ydre, som återfinns på plats 29.
Visserligen är rankningen en partsinlaga med syftet att lyfta företagsfrågor. Men det ligger i allas intresse att det ska vara lätt att starta, driva och utveckla näringslivet på en ort. Livskraftiga företag i trakten är en förutsättning för att en ort ska leva. Så det finns all anledning att ta resultatet på allvar.
Samtidigt bör företagsrankningen kanske främst ses som en generell opinionsundersökning i gruppen företagare. Det som lär mätas är inställningen till kommunen i stort. Det innebär att ett antal uppmärksammade fall där företagare har ansett sig dåligt behandlade av kommunen lär få stort genomslag, genom att många svarande vill markera.
Vad för politiska lärdomar går det då att dra av företagsrankningen? En är att det finns utrymme för partier som strävar efter att göra det enklare för företagen. Frågor som lär behöva drivas är bemötande, regelhantering, tillgänglighet och säkerställandet av förutsägbarheten i kommunens agerande. Att lokalpolitiker, likt Norrköpings kommunalråd Reidar Svedahl (L), verkar driva på för att gynna särskilt vissa näringar är något som paradoxalt kan få negativa effekter. Kommunen bör inte peka ut vissa branscher som framtiden, likt logistikcenter eller turism. I längden riskerar det leda till snedvriden konkurrens.
Men en fråga som förblir obesvarad är varför östra Östergötland presterar så dåligt i företagsrankningen. Finns det någon särskild faktor som påverkar? Är länet delat i olika zoner för tillväxt, där vissa kommuner är mer gynnsamma för företagsamhet? Det är sådant som borde diskuteras på länsnivå. Kanske något för landshövding Carl Fredrik Graf att kalla till rundabordssamtal om.
En annan lärdom av rankingen är att den lilla kommunen – som nuförtiden ofta kritiseras för att vara ineffektiv – kan ha fördelar. Att Ydres företagsklimat rankas som bäst i Östergötland tyder på att små organisationer kan ge bra tillgänglighet och korta beslutsvägar.
Edvard Hollertz är politisk redaktör på Svenska Nyhetsbyrån.