Rysslands anfallskrig mot Ukraina, en energikris och den högsta inflationen på årtionden: det råder knappast någon brist på problem att ta itu med för Olaf Scholz hårt prövade ”trafikljusregering” (SPD, De Gröna och liberala FDP). Som om inte detta vore nog ökar nu risken för att Tyskland går mot en ny migrationskris, skriver tidningen Welt (26/9).
Sedan Rysslands storskaliga invasion påbörjades i februari har runt en miljon ukrainare ansökt om asyl i Tyskland. Nu går det, tack och lov, bra för Ukrainas motoffensiv, men hur flyktingströmmen kommer att se ut kommande månader, för att inte säga år, är svårt att förutse. Därav behovet av långsiktig planering. På delstats- och kommunnivå oroas allt fler politiker främst för de snabbt stigande asylansökningarna från personer som kommit över Medelhavet och via den så kallade Balkanrutten.
I Nordrhein-Westfalen skrev ett antal borgmästare nyligen ett öppet brev till ministerpresident Hendrik Wüst (CDU), i vilket de varnade för att mottagningskapaciteten kommer att slå i taket inom kort om inget görs. Politiskt var brevet egentligen riktat mot Wüst samarbetspartner De Gröna, som innehar portföljen för integrations- och migrationsfrågor i delstaten.
En viktig delorsak till de stigande asylansökningarna i Tyskland är att EU:s avtal med Turkiet håller på att erodera. Pressad av dåliga opinionssiffror driver president Erdogan på för att fler syrier, som av regimen ges skulden för landets usla ekonomi, ska lämna landet. I valet mellan att antingen trakasseras eller att ge sig av i riktning mot Tyskland väljer många syrier det sistnämnda.
Tyvärr skjuter regeringen problemen framför sig. I stället för att ta fram en övergripande plan för att förbereda delstater, kommuner och städer på en eventuell flyktingvåg till vintern så offentliggör inte längre förbundsregeringen prognoser för hur många personer som väntas söka asyl i Tyskland. Kanske är det för många kriser på en gång att hantera, varför Scholz ministär tänker att det är bättre att ta ett helvete i taget. Följden blir att regional- och lokalpolitiker åter tvingas laga efter läge, utan vare sig karta eller kompass. Mycket känns kusligt likt 2015.
En elefant i rummet är trafikljusregeringens migrationspolitik, vars mål det är att fler ska kunna få asyl i Tyskland och som därmed går helt i otakt med övriga EU. I energifrågan körde de tyska politikerna med liv och lust rakt in i isberget och blev sedan förvånade över att det gick som det gick. Kommer det misstaget att upprepas även denna gång?
Erik Thyselius är verksam vid Axess Publishing och programledare för Axess TV:s Panelen.