Inga bevis för Trumps manlighet

Nu görs nya försök att paketera Donald Trump som manlighetens fanbärare inför nästa presidentval. Det är en sorglig tanke.

Det finns knappast några belägg alls för Donald Trumps manlighet.

Det finns knappast några belägg alls för Donald Trumps manlighet.

Foto: Evan Vucci

Krönika2022-08-03 05:00
Detta är en ledarkrönika. NT:s ledarsida är moderat.

Josh Hawley, ryggradslös trumpist och flera gånger utskämd senator från Missouri, kommer snart ut med en bok betitlad Manhood, manlighet. Därtill har konservativa tankesmedjan Claremont institutes ordförande Thomas Klingenstein i ett tal nyligen anfört att Trump framför allt behövs för att han är en redig karlakarl.

Detta är ett par högprofilerade exempel på en trend som har pågått ända sedan Trump äntrade den politiska scenen. Tanken att Trump är en alfahanne deluxe, den främste bland likar som bara tar vad han egentligen har rätt till. En bisarr tanke.

Detta inte minst på grund av alla de yttre attribut som kan förknippas med Trump. Såsom en fåfäng besatthet av smink och utseende och hans behov av konstant bekräftelse från främlingar. Därtill kan läggas en närmast patologisk oförmåga att ens bry sig om vad som är sant. Hans brist på respekt för sin egen familj är direkt stötande. Det började redan när han inte ville ge sin förstfödde son sitt namn av rädsla för att han skulle bli en förlorare och fortsatte till och förbi punkten då han som ett led i sin notoriska otrohet hade sex med en porrstjärna medans hans tredje fru fortfarande återhämtade sig från att ha fött hans barn.

Säga vad man vill, men det är milt uttryckt krävande intellektuell gärning att beskriva detta i termer av klassiskt borgerlig manlighet. Om någonting definieras den traditionella manliga karaktären av återhållsamhet snarare än notoriskt bristande impulskontroll. Av uthållighet snarare än utbrott – både fysiskt och intellektuellt. Att stå upp för vad man anser är rätt även om massorna hävdar något annat, eller att kämpa för sin familj även när frestelserna är både lockande och talrika. 

Det manliga idealet har normalt inte och bör heller inte handla om hylla den som hela tiden gör vad som verkar roligast för stunden. Det är ett barns inställning till livet, inte en vuxen människas. En man har också att värna och skydda svagare, inte att håna dem som inte behagar en.

En man ska i korthet kunna stå upp för sig själv såväl som för andra och försvara det som han finner rätt och gott. Han ska agera med insikt och återhållsamhet och värdera sin familj över allt annat. En riktig man skryter inte eftersom han inte behöver det.

Att det finns människor som seriöst framhåller Trump som manlig visar att ämnet behöver dryftas igen.

Daniel Persson är politisk redaktör i Norrbottens-Kuriren.