Istället för att slå ihop kommuner

Räddningstjänsten visar hur centraliseringens fördelar kan uppnås utan kommunsammanslagningar.

Snart bekämpade ett 40-tal brandmän från Norrköping, Söderköping och Linköping den dramatiska branden.

Snart bekämpade ett 40-tal brandmän från Norrköping, Söderköping och Linköping den dramatiska branden.

Foto: Ulf Wigh/Wighsnews

Krönika2023-09-19 05:00
Detta är en ledarkrönika. NT:s ledarsida är moderat.

Det var vid sex-tiden på söndagsmorgonen den 3 september som brandmännen i Söderköping fick larmet. Det brann kraftigt i ett hyreshus på Luntgatan i Norrköping och det behövdes förstärkning. Snart bekämpade ett 40-tal brandmän från Norrköping, Söderköping och Linköping den dramatiska branden.
Den gemensamma insatsen verkar ha blivit framgångsrik. Och en orsak till det framstår just vara det kommunövergripande samarbetet kring räddningstjänsten.
I grunden är räddningstjänsten en kommunal angelägenhet. Men i Östergötland har Norrköpings, Linköpings, Söderköpings, Valdemarsviks och Åtvidabergs kommuner sedan många år gått samman och bildat ett stort räddningstjänstförbund – Räddningstjänsten Östra Götaland, RTÖG.
 

Brandmannen Mattias Wållberg, på stationen i Söderköping, beskrev i en intervju i NT häromveckan vilken kraft RTÖG har när en stor insats snabbt behöver samordnas. Han framhöll även hur viktiga deltidsbrandstationerna är när extra personal behöver tas in över kommungränserna. Man kan säga att kommunerna i RTÖG verkar ha hittat en modell för att få centraliseringens fördelar – i form av effektivare och professionella organisationer – utan att ge större avkall på den lokala närvaron och platskännedomen. Att arbeta tillsammans är också en lämpligare väg att gå än att slå ihop kommuner, vilket annars är ett återkommande förslag särskilt när det gäller hur mindre kommuner ska möta framtiden. Exemplet RTÖG visar dock att det som vill uppnås med att slå ihop små kommuner – effektivare organisationer och stordriftsfördelar – kan åstadkommas utan regelrätta sammanslagningar.
Lyckligtvis samarbetas det också på allt fler områden. Valdemarsviks och Söderköpings kommuner har numera gemensamma miljökontor, överförmyndarkontor samt miljö- och bygglovskontor.
 

Det vore dock olyckligt om kommuner går så långt i sin strävan att få större organisationer att det blir tal om regelrätta kommunsammanslagningar. En sådan utveckling riskerar att öka distansen mellan de styrande och medborgarna. Möjligheten att påverka beslut och få gehör för lokala initiativ lär även försämras kraftigt på många orter om kommunhuset flyttar. Små kommuner är ur demokratisk synvinkel ändamålsenliga.
Framtiden för särskilt de mindre kommunerna är mer samarbete men knappast sammanslagningar. Den kommunala räddningstjänstens organisering kan ses som något av en modell för framtiden.

Edvard Hollertz är agronom och ledarskribent i ATL – Lantbrukets affärstidning.