På söndag är det val. Närmare bestämt tre val. Ett till kommunen, ett till regionen och ett till riksdagen. Och dessa tre val skiljer sig åt. Det är olika verksamheter, med olika ansvarsområden, som folket ska välja sina företrädare till.
Skillnaderna märks dock inte alltid i partiernas kommunikation. Återkommande hörs löften från lokalpolitiker som inte har särskilt mycket med kommunpolitik att göra. Exempelvis märks i Söderköping kampanjmaterial från Centerpartiet där en profilerad lokalpolitiker kräver slopat strandskydd vid diken och små sjöar. Liknande tongångar hörs från Moderaterna i Söderköping, där en kandidat lovar att kämpa för att äganderätten inte ska urholkas. Och SD i Valdemarsvik kör reklam på sociala medier med budskapet: ”Vill du också kunna bo med sjöutsikt eller havsglimt? Rösta på Sverigedemokraterna i Valdemarsvik!”.
Båda dessa saker – att tämja strandskyddet och värna äganderätten – är såklart ytterst lovvärda. Men det är knappast löften som en kommunpolitiker kan hålla annat än om den får stifta lagar. I stället bör den kommunpolitiska debatten kretsa kring sådant som ligger på kommunens bord, lik äldreomsorg och skola.
Det verkar även hyfsat vanligt att kommunpolitiker lovar saker som skulle utvidga det kommunala uppdraget. Miljöpartiets toppnamn i Söderköping vill att kommunen bör stötta lantbrukare till förändrat jord- och skogsbruk (NT 3/9). Ett av Kristdemokraternas toppnamn i Söderköping vill se kommunala väktare för att skapa trygghet (NT 29/8). Och det här – att det bör anställas kommunala väktare – är en tanke som delas av många partier, däribland Socialdemokraterna i Norrköping.
Samtidigt kan det ifrågasättas om det överhuvudtaget är kommunens uppdrag att anställa väktare för att patrullera gatorna. I stället bör det ses som ett självklart uppdrag för Polisen, som är en statlig angelägenhet.
Kommunpolitiker kan och bör dock lova andra trygghetsskapande åtgärder, som ligger inom det kommunala brottsförebyggande uppdraget. Det lär även vara den typen av åtgärder som tidigare rikspolischefen – och numera gruppledaren för Moderaterna i Söderköping – Bengt Svenson har i åtanke när han på valaffischer meddelar: ”Söderköping ska fortsätta vara en trygg kommun.”
Att en del kommunpolitiker går till val på rikspolitik kan samtidigt vara uttryck för ett ur demokratiskt perspektiv djupare problem. Att rikspolitiken letar sig in i valrörelsen till kommunen kan bero på att det saknas närvarande riksdagskandidater som kan lyfta frågorna lokalt. I stället driver kommunpolitikerna frågorna, och lovar sådant som det är omöjligt att leva upp till.
Edvard Hollertz är agronom och ledarskribent i ATL – lantbrukarnas affärstidning.