Krävs hårdare tag mot småbrotten

Det börjar med en knappnål och slutar med en silverskål.

Tyvärr är händelser av den här typen inte helt ovanliga. (Bild på så kallad plankare i Stockholm.)

Tyvärr är händelser av den här typen inte helt ovanliga. (Bild på så kallad plankare i Stockholm.)

Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT

Krönika2021-11-09 05:00
Detta är en ledarkrönika. NT:s ledarsida är moderat.

Inom politiken försöker partierna överträffa varandra i hårdare tag mot gängen och den grova brottsligheten. Att bekämpa småbrott ägnas däremot inte lika stort intresse. Och det är allvarligt. För vad skickar det för signaler när småbrott tillåts löna sig? När samhället slätar över och visar undfallenhet för uppenbara lagöverträdelser?
En händelse som blixtbelyser problemet inträffade på ett snabbtåg för en tid sedan. Då såg jag konduktören fånga in två plankare som försökte ta sig till Norrköping utan biljett. Efter ett långt och upprört samtal blev det dock inga böter. De två tjuvåkarna behövde inte ens köpa biljetter, som alla andra. Och när konduktören gått hånlog de och skrattade nöjt. De hade fått lära sig att det lönar sig att inte följa reglerna, och att till och med statliga SJ backar.
 

Tyvärr är händelser av den här typen inte helt ovanliga på tåget eller bussen. Och för att få en uppfattning om graden av undfallenhet som samhället har visat mot just tjuvåkare går det att gå till en annan aktör inom kollektivtrafiken – Östgötatrafiken. Det var först i oktober i år som Östgötatrafiken började polisanmäla personer som har satt i system att tjuvåka och inte heller betala kontrollavgifterna. Ribban är dock högt satt för att bli anmäld. För en polisanmälan för bedrägeri krävdes det i första omgången att en person åker fast för tjuvåkning, bötfälls och därefter i 25 fall inte betalar kontrollavgiften.
Trots de högt ställda kraven var det i oktober 45 personer som kunde förvänta sig en polisanmälan. Då fanns obetalda kontrollavgifter för tjuvåkning för närmare 7,5 miljoner kronor.
 

Att Östgötatrafiken – som ägs och till stor del finansieras av skattebetalarna i Östergötland – inte tidigare har anmält sticker i ögonen. Särskilt om man betänker det höga tonläge som politiken kan ha när problemet med växande brottslighet beskrivs och det påtalas vad Polisen borde göra.
 

Många andra länder visar inte heller den grad av undfallenhet som Sverige gör. Ett amerikanskt exempel som gärna lyfts i Sverige är New York där polisen arbetat extra hårt för att stoppa småbrott. Idén är att hindra mindre förseelser innan dessa leder till grövre brottslighet.
Ett annat land som också slår hårt mot små förseelser är Schweiz där det utgår böter utan pardon till den som saknar giltig biljett i kollektivtrafiken. I den schweiziska staden Zürich polisanmäls alla som under en tvåårsperiod åkt tre gånger utan giltig biljett. Och i grunden är det logiskt. För som det gamla ordspråket säger: Det börjar med en knappnål och slutar med en silverskål.

Edvard Hollertz är agronom och ledarskribent i ATL – lantbrukarnas affärstidning.