Regler ska följas, inte böjas eller brytas

Land skall med lag byggas – Karl XV:s valspråk är värt att erinra sig. Även i riksdagen.

Misstroendesvotum kom till som ett skydd för demokratin, för det fall ett statsråd missbrukar sin ställning eller agerar helt i strid med parlamentets vilja.

Misstroendesvotum kom till som ett skydd för demokratin, för det fall ett statsråd missbrukar sin ställning eller agerar helt i strid med parlamentets vilja.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Krönika2024-01-22 05:00
Detta är en ledarkrönika. NT:s ledarsida är moderat.

Utvecklingen att gång på gång ställa misstroendevotum mot enskilda statsråd har blivit ett sätt att göra politiska markeringar, nu senast mot miljö- och klimatministern. Men misstroendesvotum kom till som ett skydd för demokratin, för det fall ett statsråd missbrukar sin ställning eller agerar helt i strid med parlamentets vilja. Misstro mot den förda politiken kanaliseras genom allmänna val – då kan man enkelt rösta för en annan politik.

Människan är unik som djurart i det att vi i tusentals år satt upp regler för våra beteenden och samhällen. Vi skrattar gärna överlägset åt de primitiva hierarkierna i djurvärlden. Ingen kultur där, bara den starkes rätt. För all del, få av oss skulle vilja ingå i ett system som handlar enbart om råstyrka. Vi skulle bli lovligt byte för såväl björnar som lejon och krokodiler.

Men det är åtminstone ett ärligt system. Till skillnad från den mänskliga civilisationen, vars fernissa är så tunn. För det som egentligen skiljer människan från djuren är vår förmåga till list och att korrumpera de regler som vi själva lagt som grund för våra demokratiska samhällen. Vi ser gång efter gång hur de genom historien utnyttjats helt i strid med dess ursprungliga syften. För att det gynnat några personers eller gruppers intressen – eller vad de trodde låg i deras intressen.

Varför skulle annars personer som Adolf Hitler ha kunnat trollbinda ett helt folk, med sina dogmer om den ariska rasens överlägsenhet?

Jo, folk trodde på honom, på tredje rikets storhet och nödvändiga inrättande. Och han lät sig väljas demokratiskt, för att sedan sätta regelverket ur spel. Men tji fick de alla.Tyskland förlorade kriget och istället för storrike blev landet delat itu. Därtill med generationer tyskars skuldkänslor gentemot omvärlden för de fruktansvärda dåd deras äldre släktingar begått eller tillåtit.

Donald Trump i USA, Vladimir Putin i Ryssland och Nordkoreas ledare Kim Jong Un är aktuella exempel på ledare som antingen helt bortser från reglerna, eller skruvar dem för sina egna maktsyften. Trump har nu 92 åtalspunkter emot sig i fyra olika rättsprocesser. Putin står anklagad för krigsförbrytelser, har en arrasteringsorder på sig och kan inte lämna Ryssland.

Kim Jong Un verkar helt utan regler. Han styr utifrån dagliga nycker. Tragiskt, när han inte bryr sig att hans befolkning svälter, men direkt farligt när han bryter löften och fortsätter landets kärnvapenupprustning. Särskilt när han nu också skjutit fredssträvan på Koreahalvön i sank, genom att utse Sydkorea till Nordkoreas största fiende.

Uppenbart korrupta och regelföraktande, ändå verkar de ostoppbara. Trump vann veckans val i Iowa med egen majoritet. I årets presidentval i Ryssland vet vi redan att Putin kommer koras som vinnare. Och den folkresning som skulle krävas för att få till förändring i Nordkorea ser vi ingen skymt av.

Begreppet alfahanne, den självklare ledaren inom djurvärlden, förknippas med styrka, mod, potens och respekt. Knappast det första en kvinna tänker när hon ser ovan nämnda herrar. Det är inte deras styrka som säkrar makten åt dem, utan omgivningens rädsla, feghet och passivitet. Demokratins starkaste vapen är därför att våga värna inte bara de regler vi en gång satt upp, utan även tanken och syftet bakom dessa.

Så att vi kan hedra Karl XV:s hela valspråk – land skall med lag byggas, och icke med våldsverk. Såväl i den stora världen, som i vår svenska riksdagskammare.

Ledarsidans krönikör Anna Lövheim är egenföretagare och opinionsbildare.