Res en minnessten vid Slätbakens strand

Marinens födelsedag bör hedras även utanför Söderköping.

Foto: Niclas Sandberg

Krönika2022-05-31 05:00
Detta är en ledarkrönika. NT:s ledarsida är moderat.

Om en vecka blir det stora festligheter i Söderköping. Då firar den svenska marinen 500 år. Programmet är fullspäckat. Helikopterflottiljen och marinens musikkår finns på plats. En minnessten kommer att avtäckas på Fiskartorget.
Orsaken till att Försvarsmakten slår på stort i Söderköping är för att marinens födelseplats ligger i kommunen. Och som lokalpatriot sträcker man på sig.
Den 7 juni 1522 levererades till östgötaskären tio bestyckade fartyg som kung Gustav Vasa köpt från Lübeck. Platsen för överlämnandet anges vara havsviken Slätbaken, som avgränsas av Mem i öster, Stegeborg i väster, Vikbolandet i norr samt socknarna Mogata och Skällvik i söder.
 

Att marinen hedrar den historiska kopplingen till Söderköpingstrakten är lovvärt. Det hade annars varit lätt att firandet och historieskrivningen koncentrerats till huvudstaden. Eller till Karlskrona – en stad byggd av och kring marinen. Försvarsmakten verkar ha insett vikten av att inte centralisera ceremonierna.
Det gedigna programmet i Söderköping fyller också en kanske än viktigare funktion än det gick att ana när det först planerades. I ljuset av kriget i Europa är det viktigt att vi tar tillfället i akt att hylla den svenska Försvarsmakten och de institutioner som i århundraden har försvarat Sverige.
 

Det finns således mycket gott att säga om att marinens födelse uppmärksammas på tisdag den 7 juni i Söderköping. Samtidigt bör vi kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. 
Den andra tanken är att något ändå skaver. Problemet är att det inte verkar ha funnits några planer på att uppmärksamma marinens födelse där det faktiskt skedde – runt Slätbaken. Ska man vara noggrann är det i runda slängar en mil från Slätbaken till Söderköping, fågelvägen.
Sätts det upp minnesstenar över marinens födelse i Stockholm och Söderköping kan det gott och väl även resas en vid Slätbakens strand. En naturlig plats hade varit i skuggan av Stegeborgs slottsruin – en borg där flottans skapelseman Gustav Vasa återkommande huserade.
 

Att det lokala firandet av marinen koncentreras till Söderköping kan ses som ett uttryck för det som marinen verkar ha velat undvika – att ceremonierna centraliseras. För det som verkar ha missats är att stad-landkonflikten i Sverige ofta är lokal. Det finns spänningar inom kommuner. Och Stegeborgs historiska arv är inte per automatik detsamma som Söderköpings stads. Men båda platserna bör hedras.
Om en vecka firar marinen sitt 500-årsjubileum. Till dess är förhoppningen att en driftig markägare runt Slätbaken och en stenhuggare rest en sten som hedrar svenska flottan även där den såg dagens ljus.

Edvard Hollertz är agronom och ledarskribent i ATL – lantbrukarnas affärstidning.