Valdemarsviks kommun har fått en ny högsta tjänsteman – och en ny invånare. I NT rapporterades det häromdagen om att Kristina Lohman, som nyligen gått in som tillförordnad kommundirektör under sex månader, sedan första oktober även är Valdemarsviksbo.
I artikeln säger Kristina Lohman: ”Det känns fantastiskt. Sen jag fick uppdraget har jag i stort sett bott ute i Gryt. Nu arbetar, bor och lever jag mitt liv väldigt mycket i Valdemarsvik.”
Att en kommunchef bor i den kommun där den verkar borde vara en självklarhet. Men tyvärr är det sällan fallet.
En majoritet av landets kommunchefer är inte skrivna i kommunen där de jobbar, visar en granskning av tidningen Dagens Samhälle från år 2016. Och i landets 30 minsta kommuner bor hela två tredjedelar av kommuncheferna i en annan kommun.
Spelar det då någon roll var kommunchefen bor? Mycket tyder på det. Dagens Samhälle intervjuade vid tiden Leif Jonsson, då docent vid Centrum för kommunstrategiska studier i Norrköping. ”En brist för den som pendlar är att de inte på samma sätt kommer in i kommunens vardag, de får inte riktigt kontakt med kommunens själ”, sade han.
En invändning är att i kommunerna är det politikerna som ändå ska stå för lokalförankringen – så behöver verkligen de högsta tjänstemännen dela plats med kommuninvånarna? Om inte annat lär en lokal förankring underlätta uppdraget.
En annan som har varit inne på vikten av lokal förståelse är M-politikern i Söderköping Bengt Svenson. Han har en gedigen chefserfarenhet i staten, med uppdrag bland annat som rikspolischef. När jag intervjuade honom i boken ”Tåget stannar inte här längre” (2021) om intrycken av kommunpolitiken lyfte han fram att det sociala livet har viss betydelse för att klara av de högsta chefsuppdragen – inom såväl Polisen som kommunsektorn.
”När ett flertal chefer på kommunen inte bor på orten tror jag att känslan för platsen inte är lika utvecklad hos dem. Man bör också fråga sig hur länge det går att behålla personal som dagligen pendlar långa sträckor”, sade Bengt Svenson.
Bengt Svenson betonade dock att han inte tycker att det ska krävas av lägre tjänstemän att de flyttar till kommunen där de jobbar.
Däremot bör den förväntan finnas på de högre tjänstemännen, utan att regeringsformens krav på förtjänst och skicklighet på något sätt frångås.
Att kommunchefen bor i kommunen där den jobbar bör bli vanligare.
Edvard Hollertz är agronom och ledarskribent i ATL – Lantbrukets affärstidning.