”Dödliga arbetsplatsolyckor allt vanligare”, ropar Aktuellt ut i rubrikform (SVT 31/8). Arbetsmiljöverkets generaldirektör synes bekräfta bilden och berättar i studion om slarv och bristande arbetsmiljöarbete. Vad varken SVT eller generaldirektören nämner med ett ord är att man jämför med pandemiåret 2020, när folk knappt tog sig till jobbet.
När SVT summerar året i december gör de det med rubriken ”2023 dödligaste arbetsåret på ett decennium”. Men faktum är att siffrorna de senaste åren inte sticker ut från normalbilden de senaste 10-15 åren. Ett annat faktum är att den långsiktiga utvecklingen pekar kraftigt – och stadigt – mot allt färre dödsolyckor.
SVT har en statistiksida på området, som de uppdaterar löpande med nya dödsolyckor. Hittills i år är endast två dödsolyckor registrerade. Varför får vi inga nyheter om den rekordlåga nivån under 2024?
Vill SVT bjuda på riktig kunskap kan de ju också informera om att endast ett land i EU – Nederländerna – har lägre dödssiffror än Sverige.
Regeringen reagerade med magen, kallade till pressträff och meddelade att de nu minsann sätter högre press på arbetsgivarna, eftersom riskerna nu ökar på grund av ekonomisk nedgång och ökad konkurrens. Och bekräftar på så vis en felaktig bild av skenande dödsolyckor på grund av arbetsgivares beteende.
Olika medier rapporter att flest dör i branscherna bygg, industri och transport. Vad man glömmer att berätta är att siffrorna är ungefär lika höga för de gröna näringarna, enligt Arbetsmiljöverkets sammanställning över senaste decenniet. Och tar man hänsyn till hur många som arbetar i respektive bransch blir det tydligt att riskerna är högst i de gröna näringarna.
Och allra värst är det för egenföretagare. När Arbetsmiljöverket undersökt saken ser de att riskerna för dödsolyckor är avsevärt större i små företag och för ensamföretagare, jämfört med större företag. Varför vet man inte riktigt.
Farligast lever alltså egenföretagare i gröna näringar. De näringar, och de personer, som löper störst risk är de som får minst uppmärksamhet i media. Att ensamarbetande bönder och skogsbrukare löper störst risker passar väl inte in i narrativet att skrupellösa arbetsgivare utnyttjar knegare till döds.
Varje dödsfall är ett för mycket. Men Sveriges arbetsgivare förtjänar inte att svartmålas i media genom skrupellöst fusk med statistiken.
Dödsolyckorna minskar vi genom att fortsätta det långsiktiga och strukturerade arbetsmiljöarbetet. Och genom att utreda varför riskerna är större i små företag.
Ledarsidans krönikör Jakob Styrenius är politisk redaktör på Västerviks-Tidningen.