När krögarparet Eddie och Denise Wu ser tillbaka på de 25 år som de har drivit restaurangen Österns stjärna i Söderköping framhålls det mindre samhällets förtjänster. När de nyligen intervjuades i NT lyfte Eddie Wu fram lugnet i den lilla staden – att de aldrig behövt plocka in möblerna på uteserveringen om natten.
”Det har aldrig varit någon stöld. Aldrig. I Norrköping måste man kedja fast allt”, tillade Denise Wu.
Den trygghet som de beskriver i den sömniga småstaden lär bli alltmer eftertraktad. När det grova och stundtals slumpmässiga gängvåldet sprider sig i och runt de större städerna kan de mindre samhällena få sig en ny vår.
För det som tidigare har fått människor att flytta från mindre tätorter – sömniga kvarter och grannskap där alla känner alla – vänds nu till något attraktivt. Om många i tidigare generationer har sett det som kvävande att bo i områden där de flesta känner varandra så vänds nu den lilla stadens eller landsbygdens sociala väv till något tryggt.
Den som vill förstå den monumentala förändring som vi kan stå inför bör se om filmen Änglagård, från 1992. I den fångas den inställning som i årtionden har dominerat synen på landsbygder och småstäder i Sverige – att det är platser där tiden har stått still. Och att dessa områden befolkas av misstänksamma men godhjärtade människor som blev kvar.
Även om den här beskrivningen av de små samhällena är högst klichéartad har den nog påverkat många, eftersom den har reproducerats i otaliga filmer, böcker och låtar. Till slut har den satt sig.
Våldsvågen kan dock ändra allt. Nu har det visat sig farligt att inte veta något om sina grannar, då kopplingar till organiserad brottslighet kan dra död över grannskapet. Från SVT:s kvällsnyheter till TV4:s nyhetsmorgon har det under senare tid diskuterats vikten av att hålla koll i grannskapet. Och många är det nog som längtar tillbaka till en annan tid. Till Östergötlands Änglagårdar – likt Regna, Risinge och Ringarum. Eller kanske Söderköping, där restaurangägarna inte behöver kedja fast möblerna om natten.
Dragningen till mindre orter lär även drivas på av fler trender i samhället. Coronapandemin innebar en övergång till hemarbete som varit osannolik dessförinnan. Även om det på arbetsplatser märks en återgång till kontor så arbetar många som kan ett par dagar hemma. Det leder i sin tur till högre acceptans för längre pendlingstider till arbetet ett fåtal dagar i veckan, såväl som ett ökat fokus på hemmet.
Kanske står vi inför en ny utflyttningsvåg från de större städerna till landsbygderna, pådriven av det grasserande gängvåldet.
Edvard Hollertz är agronom och ledarskribent i ATL – Lantbrukets affärstidning.