Ska Västerviks kommun tillhöra Kalmar län eller Östergötlands län? Den frågan är åter på tapeten.
Som det gick att läsa i NT för ett par dagar sedan vill den profilerade Västervikspolitikern Harald Hjalmarsson (M) att Västerviksborna ska folkomrösta i saken. Att Hjalmarsson lyfter frågan säger han beror på Kalmar läns skrala tilldelning av nationella infrastruktursatsningar. Harald Hjalmarsson hoppas att om Västervik tillhörde Östergötlands län skulle kommunikationerna förbättras.
Hans frustration är lätt att förstå. Särskilt norra Kalmar läns infrastruktur är eftersatt. Ostkustens livsnerv – E22 – är på sin höjd 2+1-väg. Stora delar av europavägssträckan mellan Västervik och Oskarshamn håller landsvägsstandard. Stångådals- och Tjustbanan är bedrövligt eftersatta. Av flygplatser är det bara den i Kalmar som är vältrafikerad. Den dåliga infrastrukturen framstår som hämmande för hela regionen.
Det märkliga med statens ointresse för norra Kalmar län är dock att det inte är ett område utan värdeskapande. Västervik blomstrar som stad. Oskarshamn har ett starkt näringsliv med batterifabrik, hyttfabrik och kärnkraftverk. Så det är lätt att förstå frustrerade kommun- och regionpolitiker i norra Kalmar län som ser hur infrastrukturen håller området tillbaka.
Kalmar läns eftersatta infrastruktur är också ett problem som spiller över på Östergötland. Länsgränsen är något av en barriär i dag. Varken Östgötatrafiken eller Kalmar länstrafik kör bussar mellan Valdemarsvik och Gamleby. Och södra delarna av Valdemarsviks kommun, belägna mellan Valdemarsviken och länsgränsen, verkar som ett resultat av länsindelningen sällan få det offentligas uppmärksamhet.
Förbättrad infrastruktur i Kalmar län är på det sättet även en fråga för Östergötland. Norrköping, Söderköping och Valdemarsvik skulle alla gynnas av bättre väg eller en järnväg mellan Norrköping och Kalmar. En ny stambana längs med ostkusten bör på allvar diskuteras.
Givet alla gemensamma intressen finns goda skäl att välkomna Västervik och andra kommuner i norra Kalmar län till Östergötlands län, om det är vad invånarna i de berörda kommunerna vill. Redan i dag kan vi också konstatera att en sådan indelning redan har uppstått naturligt på sina håll. Linköpings stift slutar bara en mil norr om Oskarshamn. Föreningen Kustlandet – som bedriver landsbygdsutveckling under EU-paraplyet – omfattar kustkommunerna från Norrköping till Mönsterås. Kalmar och Östergötland delar sjukvårdsregion.
Och även om ett länsbyte aldrig blir av finns det ändå goda skäl att stärka samarbetet mellan Östergötland och norra Kalmar län. Ökat utbyte över dagens länsgräns lär alla gynnas av.
Edvard Hollertz är agronom och ledarskribent i ATL – lantbrukarnas affärstidning.