När skatten sänks på arbete men inte pensioner kallar Socialdemokraterna det för pensionärsskatt. När M/KD/SD-budgeten röstades fram i riksdagen ingick det en ny skattesänkning på arbete och pension. Som av en händelse utgick det vid den tiden ett påbud från det socialdemokratiska kansliet att skattesänkningen skulle kallas för ”funkisskatt”. I debattartiklar påstår sedan partifunktionärer att skattesänkningen är en ”straffskatt till personer med funktionsnedsättning”.
Rent formellt är namnet lika fel som ”pensionärsskatten”, eftersom det inte införs någon ny skatt eller skattehöjning på aktivitets- och sjukersättning utan endast en skattesänkning för de som arbetar och arbetat.
Dessutom är inte skillnaden mellan skatt på arbete och skatt på bidrag, som Socialdemokraterna påstår, något som införs i den framröstade högerbudgeten. Skillnader i skattenivå fanns redan under S-regeringens styre och tidigare budgetar. Det som nyss var regeringspolitik är nu alltså ett straff riktat mot funktionsnedsatta.
Men det finns ytterligare en nivå av S-hyckleriet, som gör ordvalen ännu mer obehagliga. Genom att tala om en ”funkisskatt” och dessutom hävda att det är en skatt riktad mot funktionsnedsatta förmedlar man en bild av att funktionsnedsatta som grupp har sjuk- eller aktivitetsersättning. Att alla, eller de allra flesta, går på bidrag istället för att arbeta.
Sanningen, enligt SCB:s statistik, är att två av tre personer med funktionsnedsättning arbetar. Även bland dem med en nedsatt arbetsförmåga har de flesta ett arbete. Gruppen funktionsnedsatta utan nedsatt arbetsförmåga har till och med arbete i högre utsträckning än befolkningen i stort. De allra flesta funktionsnedsatta personer får således ta del av högerbudgetens skattesänkningar.
Att klumpa ihop alla funktionsnedsatta och insinuera att de inte arbetar torde betraktas som en oförskämdhet, inte minst av alla de som faktiskt arbetar. Vill man inte ge bilden av att funktionsnedsatta sitter hemma och håvar in bidrag så bör man inte uttrycka sig på det sättet.
Det går såklart att argumentera ideologiskt i sakfrågan. Precis som högerpartierna gör när de sänker skatten på arbete för att fler ska arbeta. Men det gör inte Socialdemokraterna. De synes mer fokuserade på att framhäva sin allt starkare profil som utpräglat bidragsparti. 4 av 10 personer som inte arbetar skulle rösta på Socialdemokraterna idag. Frågan är hur många röster de får från funktionsnedsatta personer om partiet fortsätter med den här retoriken.
Jakob Styrenius är politisk redaktör på Västerviks-Tidningen.