Antikviteter för skärmen

Andy Warhols målning "The Last Supper" ropas ut på Bukowskis år 2014.

Andy Warhols målning "The Last Supper" ropas ut på Bukowskis år 2014.

Foto: Per Larsson/TT

Ledarkrönika2016-08-03 04:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Konstauktioner är ett skådespel som i sin gamla form är utrotningshotad.

Att digitaliseringen flyttar budgivningen från auktionssalarna till internetplattformar märks tydligt i Norrköping – slagauktioner har ersatts av nätauktioner.

Norrköpings Auktionsverk som framgångsrikt profilerat sig med nätauktioner köptes år 2011 av branschjätten Bukowskis. Då skulle verksamheten utvecklas. Sedan förra året är i stället Norrköpingskontoret nedlagt och Bukowskis har dragit sig tillbaka till Stockholm, Göteborg och Malmö. När Bukowskis lämnade Norrköping övergav de en stabil marknadsposition i en stark antikregion. Det lämnade fältet öppet och i dag finns det främst två större aktörer, det är danska Lauritz och Linköpingsbaserade Gomér & Andersson.

Att det stormar på antikmarknaden är inget nytt och att vågorna går höga hör nästan till en marknad som prissätter föremål på grund av känslor snarare än ekonomisk kalkyl.

De senaste årens utveckling i regionen är inte heller i närheten av dramatiken som uppstod när Söderköpings Auktionskammare försattes i konkurs 1998 och många kunder aldrig fick betalt för föremålen de lämnat in.

Det som sker nu är i stället en tystare förändring som stöper om hela branschen. De gamla auktionshusen ska bli digitala. Exempelvis köpte uppstickaren Lauritz år 2014 världens äldsta auktionshus, Stockholms Auktionsverk.

Utvecklingen har många fördelar. Nätauktioner gör att konst och antikviteter blir tillgängliga för en bredare publik. Det är en väldigt sympatisk förändring därför att antikviteter kan föra samman generationer. Antikviteter och konst är fysiska länkar i tid och rum som erbjuder betraktaren att få bli en del i ett sammanhang.

Men parallellt med att konst- och antikhandeln har flyttat ut på nätet har intresset för de klassiska konstområdena fallit. Efterfrågan på föremål från tiden fram till och med 1800-talet har tagit en paus. Samtidigt kan föremål från 1900-talet bli dyra.

Det verkar nästan som att den ökande näthandeln inverkar på vilka föremål som köparna uppskattar. När köpbeslut styrs av känslor och upplevelser bör föremål som passar på en datorskärm gynnas av att handeln sker på nätet. Gobelänger, tennfat, allmogeskåp och ryttarporträtt kommer inte lika mycket till sin rätt på läsplattans skärm som Andy Warhols popkonst eller Axel Einar Hjorts möbler.

Kanske bidrar det till förändringen som har setts på Norrköpings antik- och konstmarknad. Nätauktionerna gynnar moderna föremål. Det leder i sin tur till att föremålen inte längre behöver upplevas på visningar. Konstauktionerna ändras.

Konst och antikviteter handlar fortfarande om känslor, men som mycket annat verkar branschen påverkas av digitaliseringen. Det kanske leder till att flera personer i framtiden känner mer samhörighet med Andy Warhols 1960-tal i New York än med den östgötska allmogens sena 1700-tal.