Borgerligt i Östergötland

Vimmerbybornas röster föll väldigt olika mellan de 13 olika valdistrikten i kommunen. Det visar en djupdykning vår tidning gjort.

Vimmerbybornas röster föll väldigt olika mellan de 13 olika valdistrikten i kommunen. Det visar en djupdykning vår tidning gjort.

Foto: Linda Wikström

Ledarkrönika2018-09-13 04:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Det sveper borgerliga vindar över Östergötland. I riksdagsvalet röstade fler i länet på Alliansen än de rödgröna, även om det var jämnt mellan blocken. Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna fick på valnatten stöd av 40,7 procent av väljarna. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet samlade 40 procent av rösterna. Sverigedemokraterna fick 17,7 procent.

I östra Östergötland märks tendensen särskilt tydligt. I såväl riksdags- som kommunalvalet växte stödet för Allianspartierna jämfört med föregående val.

De största ökningarna i väljarstöd kunde Allianspartierna notera på kommunal nivå. I Valdemarsvik fick Allianspartierna 42 procent av rösterna, jämfört med 35,2 procent i förra valet. I Finspång ökade stödet från 32,2 procent år 2014 till 34,5 procent i årets val.

I de kommuner där Alliansen är splittrad – Norrköping och Söderköping – noteras också framgångar. Men i Norrköping var ökningen blygsam, vilket kan vara en effekt av att borgerligheten är delad.

I Söderköping var däremot väljarnas besked tydligt – de röstade för ett Alliansstyre. De partier som gick till val på att försöka bilda en borgerlig allians – C, L och KD – gick kraftigt framåt. Däremot backade Moderaterna, som har samarbetat med S och MP under mandatperioden. Att det var fler i Söderköping som röstade på M i riksdagsvalet än kommunalvalet tyder också på att väljarna straffade M för det blocköverskridande samarbetet.

Noterbart är att Moderaternas tillbakagång i riksdagsvalet annars inte märks nämnvärt i kommunalvalen. I Finspång och Norrköping landar partiet i stort på samma resultat som år 2014. I Valdemarsvik ökar till och med partiet. Och i regionvalet håller Moderaterna, med Åbybon Marie Morell i spetsen, ställningarna och behåller sina mandat.

När riksdagsvalet vanligtvis brukar ha stor påverkan på de andra valen är det en bedrift – om än blygsam – att M inte backar lokalt och regionalt. Dessutom kan noteras att M blev det största partiet i skolvalet, som hölls i länets högstadie- och gymnasieskolor. Det här bidrar till bilden av att valet blev en försiktig framgång för borgerligheten i östra Östergötland.