Enskilda ska inte drabbas

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledarkrönika2017-07-27 04:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Den senaste tiden har Transportstyrelsen stått i centrum, men det är fler myndigheter vars verksamhet förtjänar belysning. Även om det inte alltid kanske handlar om nationell säkerhet, kan enskilda personer drabbas nog så hårt.

Som det gick att läsa på nyhetsplats i NT 25/7 har Jörgen Andersson, som var sjukskriven i tio år innan han fick chansen att gå en utbildning, drabbats av Myndighetssveriges moment 22. Socialtjänsten vägrar honom bistånd, med motiveringen att han borde göra mer för att söka arbete. Arbetsförmedlingen konstaterar däremot att Andersson har gjort vad han rimligtvis kan för att få arbete.

Myndighet A hänvisar alltså till myndighet B, som hänvisar tillbaka till myndighet A. Under tiden har Anderssons besparingar tagit slut, han har inga möjligheter att få lån och riskerar vräkning. Han har överklagat socialtjänstens beslut till förvaltningsrätten, men den rättsprocessen kan ta flera månader.

Så här går det när myndigheter uppenbarligen inte kan kommunicera med varandra, men också när lagar och regelverk inte harmonierar. Ytterst är dylika problem en fråga för lagstiftarna. Kanske är det praktiskt omöjligt att lagstifta bort alla möjliga kontroverser som kan uppstå? I så falla borde det ändå finnas möjlighet att tillämpa särregler som gör att enskilda människor inte riskerar att drabbas på det sätt som nu sker. Att vänta på avgörande i förvaltningsrätten är nämligen en klen tröst, när det inte längre finns mat på bordet.

Ledarkrönika

Hans Stigsson