Gärna medalj men först en rejäl ersättning

Synen på sjukvårdens personal måste professionaliseras. De som utför kvalificerade, farliga arbetsuppgifter ska ha lön därefter.

Sjukvårdspersonal förtjänar rejäl ersättning.

Sjukvårdspersonal förtjänar rejäl ersättning.

Foto: TT

Ledarkrönika2020-07-28 07:02
Detta är en ledarkrönika. NT:s ledarsida är moderat.

Som det går att läsa på nt.se har coronasituationen lugnat ned sig något på US i Linköping. Det är säkert på samma sätt på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Med färre riktigt sjuka patienter har många kunnat kosta på sig lite semester.

Men där vi andra gnäller över allt från omöjliga utlandsresor till stängda nöjesparker, handlar semester för vårdpersonalen om att göra just ingenting, att försöka vila sig i kapp en fysiskt men framför allt mentalt så fordrande vår att den faktiskt kan jämföras med krigssjukvård. Och på samma sätt som under ett krig kan "soldaterna" konstatera att på hemmafronten tycks vissa trots all uppmärksamhet, trots alla döda, inte riktigt inse situationens allvar. Människor trängs trots att de vet att de inte borde. Otydliga besked från Folkhälsomyndigheten gör förstås inte situationen enklare.

Risken är att vi sänker garden och därmed hjälper en ny pandemivåg på traven. Det vore förfärligt av alla möjliga skäl. Inte minst med tanken på det vore rent oansvarigt att försätta våra hjältar inom vården för ytterligare påfrestningar.

Fast det finns ett problem med meningarna ovan, som vi kanske inte alltid tänker på. Vi hyllar nämligen ack så ofta – med all rätt – våra hjältar, men nöjer oss ofta därmed. Vi borde anpassa vår vardag istället, samtidigt som allt tal om hjältar faktiskt inte är entydigt gott.

"Gärna medalj, men först en rejäl pension" hette det förr. Det borde vårdens arbetsgivare fundera på, inte minst våra regioner.

Som NT och Corren uppmärksammat tidigare under sommaren hoppades vårdanställda på risktillägg. Istället erbjöds de presentkort på ost och en alldeles ovanligt fånig t-shirt med text om att hålla avstånd på fuldialektal östgötska. Som om det inte räckte med att vara ekonomiskt snål mot de som stod i främsta linjen, utan att desamma skulle förolämpas också.

En intervjuad undersköterska påpekade emellertid att hon inte var någon hjälte, hon gjorde bara sitt jobb och ville ha betalt för det.

Helt rätt. Låt oss sluta hylla vår vårdpersonal på ett sätt så att de nästan framstår som uppoffrande amatörer, när vi har att göra med kvalificerade anställda som tvingas ta stora risker i sin vardag och som inte kan välja att vara hjältar, utan vars yrkesetik bygger på att göra ett gott dagsverke oavsett förutsättningar. Vad vi har att göra med är proffs, men därför behöver också relationen till personalen professionaliseras. Det är förstås inga problem om vi som privatpersoner vill hylla allt från lokalvårdare till läkare på sjukhusen, men från exempelvis regioners sida borde självklart ersättningar och arbetsvillkor stå i centrum.