Det är varje läkares etiska plikt att försöka rädda människoliv, men när en läkare gjorde just detta förra året kritiserade vissa henne efteråt. Hon försökte nämligen rädda livet på ett barn, som överlevt en abort i vecka 22.
Det är Barnmorskeförbundet och Svensk förening för obstetrik och gynekologi (SFOG) som enats om ett konsensusdokument i abortfrågan. Man har haft möte med Socialstyrelsen, som också tagit del av dokumentet. Foster som aborterats ska betraktas som just det, inte barn, och inte få vård även om de överlever aborten.
Det kan ju tyckas enkelt, men kan vara rättsligt förödande. För även om jag ibland hör åsikten att vår abortlagstiftning är godtycklig, bygger den faktiskt på en tydlig princip. Att abort bara får genomföras i den stund fostret inte skulle överleva utanför moderns kropp.
Enligt den nuvarande lagstiftningen från 1974 får abort genomföras till och med vecka 22. En tidigare väl tilltagen gränsdragning, som emellertid urholkats av den medicinska utvecklingen. Numera räddas 40 procent av alla barn som föds senast vecka 22 (SvD 5/9).
Därmed kan också dagens gräns ifrågasättas. En grundprincip är nämligen att alla människor behandlas lika – och det oavsett vad närstående anser. Efter vecka 22 ska tidigt födda barn, om möjligt, räddas – oavsett vad modern eller någon annan tycker. Alla håller säkert också med om att gränsen för abort måste dras någonstans, annars skulle vi lika gärna kunna tillåta ”barmhärtighetsmord” på nyfödda barn.
Vi riskerar nu en situation där ovanstående princip urholkas. Vissa räddas till livet, andra lämnas att dö. Det är förstås oacceptabelt.
Vad det handlar om är inte ett allmänt ifrågasättande av den fria aborten som sådan, möjligen snarare ett vaktslående om de principer som den bygger på. En justering av gränsen för sen abort vore önskvärd.
Däremot får vi, förvisso en smula paradoxalt, hoppas att abort inte blir en valfråga (vilket med bara dagar kvar till valdagen inte heller lär bli fallet). För jag har svårt att tänka mig en fråga som lämpar sig så illa som abort i den lätt hysteriska stämning som en valrörelse alltid bjuder på. Men frågan är reell och kommer inte att försvinna, utan lär tvärtom växa i takt med de medicinska framstegen.
Fotnot: Texten ovan bygger på uppgifter från Svenska Dagbladet och har ändrats på grund av ett faktafel i SvD. I ursprungstexten stod det att Socialstyrelsen ska förtydliga sina riktlinjer, vilket inte stämmer.