Jo, vi måste faktiskt göra mer för Ukraina

En bra början. Så kan man sammanfatta regeringens stödpaket till Ukraina. 720 miljoner kronor ges i humanitärt bistånd. Tre miljarder i militärt stöd.

Donetsk, oktober 2022. Arkivbild.

Donetsk, oktober 2022. Arkivbild.

Foto: Alexei Alexandrov

Ledarkrönika2022-11-25 07:02
Detta är en ledarkrönika. NT:s ledarsida är moderat.

Däribland ett efterfrågat luftvärnssystem med tillhörande ammunition. Sammantaget är stödet större än de föregående krispaketen till Ukraina tillsammans. Det är rätt och riktigt. Vintern gör en tuff situation om möjligt ännu mer svåruthärdlig för både soldater och civilbefolkning.

 

Trots det nyligen annonserade stödpaketet gör regeringen klokt i att redan nu förbereda väljarna på att Ukraina kommer att behöva vår hjälp i åratal framöver. Även om den ryska offensiven åkt på flera allvarliga bakslag, nu senast i Cherson, är kriget långt ifrån slut. De materiella skadorna för Ukrainas del uppgår till flera hundra miljarder dollar. Och det omfattar ”bara” byggnader och infrastruktur. Lägg därtill kostnaderna för det ukrainska försvaret. De människoliv som förlorats går det inte att sätta ett pris på.  

 

Enligt beräkningar från Internationella Valutafonden behöver den ukrainska staten få in cirka fem miljarder euro i månaden för att inte kollapsa. De goda nyheterna är att både EU och USA har kommit överens om att tillsammans stötta Ukrainas budget med cirka tre miljarder euro i månaden under 2023. De dåliga nyheterna är att det inte kommer att räcka. Mer pengar måste till. 

 

För Moskva är den fysiska förstörelsen av Ukrainas vägar, bostäder och skolor också en central del av den ekonomiska krigföringen. Putin hoppas att västvärlden vid någon tidpunkt ska tröttna och tycka att det är ”för dyrt” att stötta Ukraina. 

 

Därför borde vi, egentligen, inte tala i termer av ”bistånd” när vi pratar om Ukraina, eftersom det lätt leder tankarna till välgörenhet: vi hjälper ukrainarna för att vi är snälla och goda. Men sanningen är att framtiden för vår demokrati, ja alla de friheter vi så länge har tagit för givna, avgörs på slagfälten kring Charkiv, Cherson och Donetsk. Rent krasst är det alltså i vårt egenintresse att ukrainarna går segrande ut ur detta krig. Sett i det ljuset är varje krona, dollar och euro som går till Kievs frihetskamp en investering. Alternativkostnaden, om uttrycket tillåts, är ett Ryssland som stärks i sina perversa stormaktsfantasier.

 

Sverige tar snart över som ordförandeland i EU. Att hålla uppe trycket mot Moskva och säkerställa att unionens medlemmar ökar sitt stöd till Ukraina måste vara högsta prioritet för regeringen.

Erik Thyselius

Erik Thyselius är verksam vid Axess Publishing och programledare för Axess TV:s Panelen.

1
0
4
0
0
0
Totalt 5