Knappt tavelträff av Busch

Ibland smäller det lite för fort.

Inga fingrar på avtryckaren!

Inga fingrar på avtryckaren!

Foto: Wikimedia Commons

Ledarkrönika2022-04-22 18:04
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skytte är en rolig sport, med stora koncentrationskrav. Det är ju förargligt om första skottet går för snabbt, med dålig träff som resultat. Och att skjuta från höften går faktiskt inte alls. Jag har prövat. Det går knappt ens att träffa tavlan.

Ibland är det inte så annorlunda inom politiken. Med fingret på avtryckaren kan skottet gå lite för fort. Så är den dagen förstörd.

Så gick det för Ebba Busch i Ekots lördagsintervju (som redan släppts i poddform). En i övrigt alldeles utmärkt insats, som emellertid börjar riktigt dåligt. Busch frågar sig hur över hundra poliser kan vara skadade, varför är det inte hundra islamister eller upprorsmakare istället. Tja, kanske för att polisen uppträder professionellt... Fast så långt förstår vi ändå den retoriska symboliken. Busarna ska ha stryk! Som man också hade kunnat uttryckt det, utan att nödvändigtvis mena det helt bokstavligt.

Problemet är fortsättningen – andra skottet om man så vill. Det första tog högt. Det andra undrar man om det ens träffade tavlan.

När Busch kombinerar sin retorik med önskemål om att polisen faktiskt ska våga eskalera en redan våldsam situation och skjuta skarpt om det behövs. Då blir retoriken märklig, för att inte säga direkt olustig. Menar Busch på fullt allvar att polisen borde skjutit rakt i pöbeln? Eller hur menar hon?

En välvillig tolkning är ändå att hon inte tänkt sig för. Dessutom är hon en glad amatör när det kommer till skytte och polistaktik.

Upplopp är trots allt inte krig, varför det inte handlar om att bekämpa kombattanter. Verkanseld duger bara i direkt eller indirekt självförsvar. I det senare fallet handlar det om att skydda någon annan som befinner i stor fara. Då skjuter man i praktiken för att döda, fast om tid och förutsättningar medger det föregås detta först av skott "i ofarlig riktning" och därefter skott mot ben. Vilket i några fall också varit fallet under påskupploppen.

Man kan mycket väl kritisera polisen för att ha uppträtt alltför defensivt under vissa skeenden, vilket är kritik som också framförts av enskilda poliser mot den egna ledningen i Östergötland. Fast jag vågar min heder på att dessa poliser självklart inte menade att man skulle rensat området genom eldgivning.

Det menade nog inte Busch heller, om hon får tänka efter lite. Fast det var så det lät, att man gott kunde öppnat eld i syfte att om inte döda, så åtminstone skada våldsamma demonstranter. Utan en tanke på de stora faror man i så fall hade riskerat att utsätta allmänheten för genom förlupna kulor, liksom andra poliser i skottfältet.

Och det låter, om man är snäll, lika obetänksamt som amatörmässigt.