Som talman är Andreas Norlén naturligtvis svårslagen som makthavare från Östergötland. Fast nog känner många också till oppositionsrådet Marie Morell (M) på landstinget eller, förlåt, Region Östergötland, som det heter numera. Men Morell var med redan på landstingstiden och är något av en politisk veteran. Dessutom är hon en dam med inflytande, även på riksnivå. När Dagens Medicin rankar de hundra tyngsta makthavarna inom svensk vård finns Morell ständigt med bland de tio första (nt.se).
"Det är inte jag som har makt utan det är min position" säger Morell lite blygsamt och syftar då på rollen som ordförande för sjukvårdsdelegationen inom Sveriges Kommuner och Regioner. Må vara, fast erfarenhet och politiskt handlag fyller också sin funktion.
Det kan behövas, för regionvalet brukar – jämte kyrkovalen – kallas Sveriges bortglömda val. Enligt en opinionsundersökning från Novus visste mindre än hälften (47 procent) att regionerna är huvudansvariga för sjukvården. Detta trots att sjukvårdsfrågorna alltid rankas högt av väljarna.
Särskilt märkligt är det med tanke på pandemin som vi genomlidit och där regionernas arbete på många sätt stod i centrum. På nationell nivå har kritiken mot pandemihanteringen med viss rätt varit hård, fast hur skötte sig östgötaregionen? Ett möjligt svar är hyggligt, givet förutsättningarna. De politiska partierna samarbetade och gjorde i allmänhet sitt bästa utifrån svåra förutsättningar.
Regionpolitik inbjuder sällan till hårda ideologiska utspel. Fast det finns mycket att förbättra, inte minst nu när pandemin avklingat. Morell påpekar till exempel de långa vårdköerna – vilka inte duger att skylla på pandemin. I själva verket var väntetiderna lika långa för covid-19:s härjningar. Skillnaden är kanske att personalen nu är mer utarbetad än någonsin.
Den moderata lösningen till att locka fler (och behålla nuvarande personal) är bättre arbetsförhållanden, framför allt kanske bättre OB-tillägg. Därtill vill partiet bland annat se fler privata aktörer inom vården i Östergötland och se en satsning på vårdlotsar. Viktiga och samtidigt jordnära frågor, som borde få större utrymme i en valrörelse vilken som vanligt domineras av riksfrågorna och ibland ganska skräniga partiledardebatter.
Förutsättningarna för ett maktskifte i regionen borde vara goda. Om bara väljarna inte glömmer det glömda valet, utan tänker på hur viktigt det är vem som styr sjukvården i Östergötland.