Alla vägar bär till Reinfeldt
Moderaterna hämtar in ökat väljarstöd från samtliga andra partier och i nya väljargrupper. Men var är ungdomarna?
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.
Omräknat för de övriga partierna innebär moderaternas opinionsmässig uppgång att 150 000 socialdemokrater, 130 000 kristdemokrater, 170 000 folkpartister och tiotusentals sympatisörer från andra partier numera uppger att de stödjer Fredrik Reinfeldts statsministerkandidatur.
Glädjande nyheter för moderaterna, oppositionen och alliansen som söker väljarnas stöd för regeringsmakten nästa år. Den borgerliga förbannelsen att partierna bara byter väljare med varandra tycks vara bruten. Övergångarna från motståndarsidan blir bara större. Tillsammans har den borgerliga oppositionen ett växande övertag i opinionsmätningarna. Således har den moderata omsvängningen varit lyckosam.
Smolket i bägaren är att moderaterna inte noterar några större framgångar i de yngre åldersgrupperna. Tiden då partiet var störst bland förstagångsväljarna ligger långt tillbaka och frågan är om den kommer tillbaka? En bidragande förklaring kan vara att partiet under lång tid hanterade sin paradgren, skolpolitiken, på ett synnerligen valhänt sätt.
På debattplats i samma tidning utvecklade Reinfeldt partiets nya kriminalpolitiska program. Grundtonen är att brottsbekämpningen är en förutsättning för människors trygghet och frihet. Tre mål ställs upp i det förslag som partiledningen skall lägga fram på kommande partistämma. Straffskalan skall tillämpas fullt ut, brottsoffren skall sättas i centrum och polisen skall både bli effektivare och numerärt fler.
Betydelsen av den första punkten kan inte överskattas. De svenska straffskalorna är redan i dag i stort tillräckliga, problemet är att det utvecklats en praxis i domstolarna att alltid hålla sig i den absoluta botten på skalan. Av de 65 000 anmälda misshandelsfallen var det bara 1 750 som ledde till fängelse och endast 95 som gav en påföljd på mer än två år. Ändå sträcker sig straffskalan ända upp till 10 år. Moderaternas nya politik skulle innebära att mitten på skalan används som riktmärke, grövre fall ger längre straff och inte lika grova fall ger kortare. En ändring i brottsbalken är nödvändig om medborgarnas tro på rättsväsendet skall öka.
Moderaterna gör rätt genom att i realiteten föreslå en rejäl straffskärpning utan att för den skull kräva längre maxstraff. De senaste åren finns flera exempel på hur brottslingarnas påföljder varit minst sagt svårbegripliga för allmänheten. Om hela den nuvarande straffskalan användes skulle förståelsen och trovärdigheten för rättssystemet öka.