Blairs chans att bli historisk
Om Storbritanniens premiärminister vill lösa alla problem riskerar han att inte lösa några alls.
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.
Att jämföra den franska folkomröstningen om förslaget till europeisk författning med exempelvis just slaget vid Trafalgar är förstås en smula absurt! Den likhet som finns är dock att Europa nu liksom då behöver brittisk hjälp för att lösa sina problem. I fredags tog Storbritannien över ordföreandeskapet i EU och det finns mer än nog av arbetsuppgifter.
Efter det franska folkets nej till författningsförslaget, förstärkt av ett holländskt nej, befinner sig unionen i en limboliknande situation. Alla vet att gällande fördrag måste reformeras om inte EU skall riskeras att förvandlas till en polsk riksdag. Men ingen tycks veta vad man skall företa sig, inte nu när det pråliga författningsförslaget förefaller färdigt för pappersåtervinningen.
Ingen tycks heller riktigt veta hur man skall lyckas komma överens om unionens långtidsbudget, en i sak mer akut fråga. Toppmötet i juni misslyckades och enligt vår statsminister Göran Persson var det delvis hans förtjänst! Persson kunde inte gå med på en budget som skulle innebära ett påslag på 800 miljoner kronor för Sverige.
Statsministern har naturligtvis rätt! På vilket sätt skulle EU bli bättre för att mindre länder pungslås hårdare? Budgetproblemen har sin grund i att jordbrukssubventionerna inte räcker till efter EU:s utvidgning österut. Men lösningen är förstås inte att låta dessa subventioner växa ytterligare, utan tvärtom att beskära desamma.
Att reformera jordbrukspolitiken är i sig fullt tillräckligt för ett ordförandeskap i EU. Om Storbritanniens premiärminister Tony Blair lyckades med detta skulle han skriva in sig i de europeiska historieböckerna.
Men, tyvärr, siktar han högre än så. "Det är bättre att vara ambitiös och uppnå något än att sakna ambitioner och inte åstadkomma något alls" konstaterade Blair nyligen en smula klämkäckt. Trots att premiärministern också säger att "jag hittar inte på utmaningarna" har Blair en förkärlek i att försöka hitta lösningar till alla problem samtidigt. Det må gälla inrikespolitiken, Europafrågorna eller stormaktsspelet inom världspolitiken. Inför G8-mötet i Skottland i veckan har följaktligen Blair mer eller mindre utlovat långtgående reformer till den fattiga världens fromma. Det återstår att se hur mycket som går att förverkliga.
Om Blair är klok tar han lärdom av lord Nelson och väljer sina slag med omsorg.