Bromsa inte utvecklingen på rälsen

Norrköping2014-01-13 04:56
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Statens järnvägar (SJ) har länge haft ensamrätt om tågrälsen i landet, men sedan avregleringen påbörjades för 25 år sedan har fler aktörer kommit in och skapat nyttig konkurrens. Före helgen kom dock ett bakåtsträvande förslag om förstatligande, vilket vore olyckligt för resandet i stort.

Sedan slutet av 80-talet är vi alltfler som väljer att resa med tåg. Detta beror förmodligen till stor del på en mer utbredd miljömedvetenhet i kombination med det långvarigt stigande bensinpriset. En tredje faktor är att avregleringen har gett oss fler valmöjligheter för resandet.

Men i samband med senaste tidens tågurspårningar och förseningar har Stina Bergström (MP) i trafikutskottet föreslagit att vi backar tiden och återger staten mer ansvar över järnvägen. Hon, tillsammans med representanter från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, tror nämligen att en statlig skötsel av tågtrafikens underhåll skulle resultera i bättre omvårdnad.

Men att lägga ut ansvaret på staten är kostsamt och förlänger troligen bara processen från att ett problem uppstår till att det löses.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) varnar också för förslaget. ”Det skulle snarare bara innebära kraftigt ökade kostnader, men skulle inte ge en enda mer krona till underhåll”, säger hon till Sveriges Radio (10/1).

Om man vill att tågen ska rulla oftare och mer i tid ska man i stället fortsätta att utveckla kontrakten med entreprenörer. Det säger ekonomie doktor Gunnar Alexandersson som utreder effekterna av järnvägens avreglering.

Om vi öppnar i stället för att stänga dörren till nytänkande kan resandet bli bättre och då kan fler se möjligheter med att resa med det mer miljövänliga tåget. Två aktörer som nu vill erbjuda alternativ till SJ är Citytåg, finansierat av privata investerare, och Hongkongbaserade MTR, som i dag driver Stockholms tunnelbanetrafik. De vill börja med att gå in på sträckan mellan Göteborg-Stockholm. Eftersom det är en vältrafikerad pendlarsträcka skulle fler avgångar och mer variation i priserna komma många till gagn.

Hela 60 procent av SJ:s vinst kommer från den sträckan och med den nya konkurrensen beräknar man med att få gå ned cirka 10-15 procent i biljettpris, enligt Crister Fritzson, vd för SJ.

Med ökad konkurrens om spåren får vi således både fler och billigare avgångar att välja mellan. Kravet på underhåll av tåg och räls skulle öka, vilket leder till snabbare resultat än om staten ensam stod för skötseln.

Trafikeringen av Citytåg och MTR dröjer dock. Reglerna är så att Trafikverket ger tågbolagen avtal om tilldelat utrymme på spåren med ett år i taget, vilket gör att man hela tiden måste ansöka på nytt för att få framföra trafik. SJ kan på så sätt fortsätta att köra sträckan ostört en bit in på hösten.

Fortsatt utveckling av tågmarknaden bland annat genom nya kontrakt med entreprenörer som får marknaden mer dynamisk skapar mer konkurrens och därmed mer kvalitet.

Det vore bättre i stället för att som Stina Bergström vända sig till fruktlösa förslag om förstatligande när tågen inte är i tid.

Läs mer om