Då, om inte förr

Norrköping2007-07-21 01:07
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.
Sommarbröllop är populära. Undrar varför? Kanske är det lättare att svärma då. Eller så ackompanjerar blommor och blad de känslor som får oss att säga ja istället för nävars. Eller så har det med ljuset att göra. Höstens känslosvall är oftast inte mycket att orda om. Inte midvinterns heller. Men när våren gör entré, då blir det andra bullar. Vartefter rent av jordgubbstårta. Känner att jag inte riktigt lyckas reda ut det här med bröllop och säsonger. Som vanligt är det väl en högst individuell historia. Fotbollsentusiaster föredrar att vigas när hemmalaget tilldömts straff. Då, om inte förr, blir det till att hojta "ja", om bollen går in, förstås. 1-0 och gift på cupen. Tips för mer personliga bröllop är också i svang. Ett brudpar lät hunden bära ringarna. De låtsades att ringarna var glömda. Men det ordnade vovven. Dörren öppnades och hunden sprang fram med de nödvändiga tillbehören. Jag tänker inte avslöja mina tips, bara antydningsvis som följer: Grundinställningen är att alltid gå ut i köket. Väl på plats känns det som att en bra karl reder sig själv. Med andra ord: Bechamelbottnat bröllop blir riktigt personligt. Någon må tycka att det verkar knasigt. Men det får någon i så fall tycka. Bechamel är ofta en nödvändig del av den middag som gästerna skall serveras. Slarva inte med såsen.Ett är säkert! Nyspråket blommar såsom aldrig tillförne. Oavsett årstid, är bäst att tillägga. När brud och brudgum placerats på i förväg bestämda stolar finns det alltid någon vid bordet som mer än en gång kunnat konstatera förekomsten av glas- och tallriksvigsel. Saken är den att svensken blir allt duktigare på vin. Några kan till och med skilja en druva från en helt annan druva. Men här är det kombinationen det kommer an på. Om vinet passar bra till maten heter det att mat och vin gifter sig. Det är alltså beröm, vi talar om. Vin som inte passar till maten hade däremot uppfattats som ett korkat val. Vid ett dylikt giftermål är det inte självklart att kasta risgryn. Det får man spara till tomtegröten. Eller helt enkelt låta bli. Vin och mat kan gott och väl få gifta sig utan att bröllopsgästerna slänger riskorn omkring sig. När ett rödvin väljer partner har tycke uppstått. Kanske har den lagom lagrade Cabernet Sauvignonen fastnat för den kraftfulla älgsteken. En mjuk och ömsint Merlot brukar däremot och i högre grad dras till lammkött. Inte mig emot. Bara de tu blir lyckliga och kan samsas när processen löper vidare. Nu var det en stund sedan det gnisslade i hörnet. Har spårvagnen gått sönder eller har jag under grubblerier missat en förbipassage? Jag stannar för det sistnämnda och finner att människan inte alltid registrerar det eljest uppenbara, till exempel att nya resande stiger på och gamla resande kliver av. Oavsett vilket börjar det bli hög tid för andra nejder. Mina steg för mig till platsen för brottet. När jag häromsistens vandrade utmed stranden begrep jag inte att utomhusgrillning går ut på att bränna kött. Sådana förkolningsriter är vanligare än man tror. Ty även i dag upptäcker jag att barn och gamla gör vad de kan för att bränna och torka ut det kött som vore värt ett bättre öde. Om grillfolket sedan tuggar i sig eländet förtäljer inte historien.
Läs mer om