Dags att deklarera framtidens arbetsmarknad

Norrköping2014-04-01 04:02
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

I de flesta brevlådor har nu de årliga deklarationspappren dimpt ned – bokstavligt talat som ett brev på posten. Många börjar med att undersöka om man ska få tillbaka, eller behöver betala tillbaka, på skatten. Summan för avdragen skatt redovisas delvis på pappret. Men delvis är kostnaden dold.

En stor del av det man kostar som anställd framgår inte i deklarationspappren. Arbetsgivaravgiften ligger ofta som ett stort hinder vid anställning, framför allt för oprövad ung arbetskraft, och det skulle försvåras ytterligare om avgiften skulle höjas.

I Agenda i söndags kväll debatterade Annie Lööf (C) och Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg ungas jobb. Debatten var en av många som försöker deklarera visioner för ett framtida Sverige inför valet i höst.

Lööf lyfte problematiken med att Socialdemokraterna vill ha en tredubbling av arbetsgivaravgiften för att anställa unga. Det skulle höja tröskeln för anställning och håller i sämsta fall unga på behörigt avstånd från arbetsmarknaden. Men det finns tyvärr fler problem med svensk arbetsmarknad.

Hotell, restaurang och besöksnäring är den sektor som flest unga är anställda inom, enligt siffror från SCB. Att dra upp kostnaden för att anställa unga och dessutom återigen höja krogmomsen, som S vill, skulle få negativt utfall för ungas möjligheter inom branschen.

Varken Damberg eller Lööf gav dock tydliga svar på bästa lösningen för arbetsmarknaden. Elefanten i rummet är lagen om anställningsskydd (LAS).

LAS kontrollerar vår arbetsmarknad sedan lång tid tillbaka, men i nuvarande form sedan 1982. Den bör vara dags att omforma. LAS är en klumpig lag som tar för givet att alla arbetsplatser, anställda och arbetsgivare är stöpta på samma sätt och kan hanteras därefter.

Lagen, som är tänkt som ett skydd, gör att arbetsgivare tvekar inför att anställa eftersom de tvingas avskeda enligt en lagstadgad ordning där man inte tar hänsyn till huruvida personer passar in på arbetsplatsen. Lagen skapar också en inlåsning på det sätt att de anställda tvekar inför att söka nya jobb, utav rädsla att få en sämre turordningsplats.

Genom LAS får vi ett system där äldre sitter kvar och unga hålls utanför. Det gör att fler unga tvingas gå mellan otrygga korttidsanställningar, många väljer att studera onödigt länge och en del ger rentav upp att söka jobb.

Debatten mellan Lööf och Damberg om svensk arbetsmarknad för unga uppmärksammade att det kan bli ännu sämre om oppositionen får sin vilja igenom och även krogmoms och arbetsgivaravgifter höjs.

Det är dags för partierna inför valet i höst att deklarera sina visioner – och kostnader – för ett framtida Sverige. Förhoppningsvis innebär det lägre arbetsgivaravgifter, lägre krogmoms och framför allt att vi uppluckrar lagen om anställningsskydd så att fler kan få arbete på rätt sätt. Det kommer att synas för hela samhället och i nästa års deklarationer, om vi ger fler unga bättre möjlighet till arbete och rörlighet på arbetsmarknaden.

Läs mer om