Dubbelmoral på andra sidan gränsen?
Kanske är det så att kollektivavtal bara är heliga när det passar sig politiskt?
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.
Sveriges Radios Ekoredaktion har tagit del av utrikesdepartementets egna inspektionsrapporter.
Enligt gällande regelverk gäller svenska kollektivavtal också för lokalrekryterad personal vid svenska ambassader och konsulat utomlands. Men vad bryr sig UD om det?
I Dar es Salaam, Tanzania, får lokalanställda mycket lägre lön än svenskar, för samma jobb. I Kinshasa (Kongo) betalar inte ambassaden in de lokalanställdas pensionsavgifter, i Turkiets huvudstad Ankara får vissa lokalanställda inte någon semester och i Pretoria (Sydafrika) är vissa formellt inte ens anställda! Lokalrekryterade saknar giltiga anställningsbevis.
Kanske är den styvmoderliga behandlingen inte så överraskande när man tänker efter. Alla minns vi den irakiske vaktmästaren på ambassaden i Bagdad, som tappert och med minimalt svenskt stöd försvarade ambassadbyggnaden mot bland annat plundrare i samband med Irakkriget. Man kan tyvärr frukta att UD nöjt sig med en klapp på axeln som tack för hjälpen om det inte varit för den mediala uppmärksamheten.
En del av den kritik som riktas är visserligen mindre allvarlig, eller i vissa fall nästan uttryck för petimetermässig detaljstyrning. Att ambassaden i Athen kritiseras för att samordna informationsmöten med kafferaster låter mest som överdriven byråkratisk nit!
Helhetsbilden är dock inte smickrande för UD:s räkning.
Sveriges ambassadör i Dar es Salaam, Torvald Åkesson, påstår att kritiken delvis är ogrundad och bottnar i "förutsättningarna för hur man rekryterar personal." Kanske menar han (med lagom inlindade diplomatiska fraser) att pengarna inte räcker till för att ge lokalanställda tanzanier samma löner som svenskar...
I Sverige går det minsann inte an att utländska företag använder arbetskraft från de egna hemländerna, som till exempel arbetar för lägre lön än vad kollektivavtalen stadgar. Då blir det ett fruktansvärt oväsen, det talas om slarvigt om svältlöner och annat. När staten agerar arbetsgivare utomlands kanske det inte är så viktigt! Någon enkel moral är det i varje fall inte fråga om...