Fina presenter till 100-årig jubilar

Moderaterna firar ett sekel som politisk kraft och befinner sig närmare regeringsmakten än på väldigt länge.

Norrköping2004-10-18 04:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.
Moderatledaren Fredrik Reinfeldt har säkert haft en riktigt trevlig helg. Dels har partiet med pompa och ståt firat sin hundraårsdag och dels har det redovisats ett antal opinionsundersökningar som förstärkt bilden av ett parti i medvind och en borgerlig koalition på väg mot regeringstaburetten. En hel rad mätningar ger partiet historiskt högt stöd och den borgerliga alliansen ett växande gap ner till socialistblocket.
Undersökningen från Sifo som presenterades i går ger dessutom kristdemokraterna stöd från 5,7 procent av de tillfrågade. En viss fallhöjd ner till fyraprocentsspärren ger partiledaren Göran Hägglund behövligt handlingsutrymme.

Moderaterna har på olika sätt gjort en omsvängning i flera politiska frågor sedan Fredrik Reinfeldt tillträdde som partiledare. Åtminstone i den mening att tyngdpunkten har flyttats. Förändringar som uppenbarligen uppskattas av väljarna, dock inte av alla internt. Den nyliberala falangen inom partiet sörjer säkert tidigare skattepolitik och sifferexercis. Väljarna gör det inte.
Den mest omfattande (och välkomna) förändringen är dock att partiet förbättrat sin pedagogik. Valrörelsen 2002 dominerades av två frågor för valarbetarna. Först fick de försvara och förklara hur skattesänkningar på 130 miljarder kronor skulle sparas in och därefter kom valstugereportaget som helt tystade de partiaktiva. Valresultatet blev också därefter.
Vissa saker är svåra att gardera sig emot (som vad partiaktiva säger i valstugorna till folk som tjatar tillräckligt länge). Däremot behöver man inte dela ut frisparkar till motståndarlaget. Även om skattenivån är den enskilt viktigaste frågan, finns det flera olika sätt att presentera politiken som syftar till att sänka den.

En del anklagar Reinfeldt för att vara övertaktiserande och för att överge partiets värderingsmässiga kärna. Taktikern Reinfeldt får ses som framgångsrik hittills, allt sedan tillträdet har opinionssiffrorna stigit. Gällande partiets inre kompass glömmer kritikerna snabbt att den faktiskt har förändrats ett flertal gånger. Den moderata blandningen av liberalt och konservativt har under historiens gång haft olika stort genomslag på den förda politiken.
Det är i dag samma partiprogram som under Bo Lundgrens tid. Målet är detsamma, ett friare Sverige där medborgarna fattar beslut efter eget huvud. Partiledningen har dock insett att allt inte kan göras på ett par månader och att utan parlamentarisk majoritet kan inget göras. Blandningen av politisk stringens och pragmatisk hållning är nödvändig om något skall kunna förändras.
Moderaterna fick många presenter under helgen, Fredrik Reinfeldt och andra i partiet skattar nog stödet från väljarna som den främsta. Det är bara att gratulera.
Läs mer om