Finns rätt förutsättningar kommer företag att starta

Att många – i synnerhet unga – företagare har det svårt är väl känt. Men det finns mycket som kan göras för att förbättra deras situation.

Norrköping2013-08-03 04:19
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

I gårdagens Folkbladet (2/8) finns att läsa ett uppslag som behandlar ungdomar och unga vuxnas företagande i Norrköping. Det är ett intressant reportage där flera entreprenörer får presentera sina uppfattningar om hur det är att vara ung och driva företag i Norrköpings kommun.

De erfarenheter som de framför är vad man skulle kunna ha väntat sig, då de är tämligen identiska med vad de flesta småföretagare brukar hävda – oavsett ålder och ort.

Lina Skandevall, som startade en kommunikationsbyrå vid 25 års ålder, menar att det bland annat är svårt att som företagare anställa sin första person. Detta är tyvärr ingen ovanlig åsikt och det leder till att många entreprenörer väljer att inte anställa någon, eftersom det kostar mycket, är för krångligt och att rekryteringen kan visa sig vara misslyckad. En sådan verklighet leder till fler arbetslösa och att företagare får slita betydligt mer än vad de egentligen borde behöva göra, vilket är ett välkänt problem. Men som småföretagare är det tyvärr ofta verkligheten, då alternativet kan vara att behöva sätta hela verksamheten på spel.

Sedan ett år tillbaka satsar kommunen stort på företagande inom skolan, och det är viktigt, för det är ofta i den åldern intresset tar vid. Och att driva företag bör inte ses som något konstigare än att vara anställd. Det bör vara ett självklart alternativ för de som känner sig intresserade av det. Om intresset finns är det livsviktigt att vårda det – undvika att sätta käppar i hjulen för entreprenörerna, med andra ord.

Förutom arbetet i skolorna och Ung företagsamhet, finns i Norrköping även en gala för unga företagare som Skandevall arrangerar tillsammans med kommunen. Det är bra att kommunen satsar, men det krävs även reformer på nationell nivå för att få till ett ökat företagande i Norrköping och i landet. Med det inte sagt att kommunen gör tillräckligt, vilket syntes med all önskvärd tydlighet i Svenskt Näringslivs undersökning som presenterades tidigare i år.

Förutom ekonomiska reformer för företagarna är det viktigt att få till stånd ett lärlingssystem, där lärlingar kan få arbete och utbildning hos företagare för att senare kunna anställas. En lösning som skulle gynna både arbetsgivare och arbetslösa.

Skandevall skulle gärna vilja se att det fanns mer information om företagande även på högskole- och universitetsnivå. Det är en klok tanke, men det är viktigt att undvika att universiteten omvandlas till rena arbetstagarfabriker, för det är inte deras syfte. Men det är däremot viktigt att se till att erbjuda dessa kurser för de som vill gå dem. Kanske frivilliga kurser utan högskolepoäng? Detta är någonting som många föreningar driver på större universitet, men borde även kunna erbjudas på mindre högskolor runtom i landet.

För det är som bekant inte endast företagsekonomer som får idéer och vill starta egna företag.

Läs mer om