Grundtanken med förslaget är att skapa en sundare syn på jakt, säger initiativtagaren Mikael Stengård. Han vill nämligen att barn lär sig mer om jakt, natur och vilt - och samtidigt bättre förstår var mycket av köttet de äter kommer ifrån.
Gott så! Kan man dessutom informera om omhändertagande vid viltolyckor och låta alla intresserade vara med så blir idén förmodligen välkomnad.
Svenska jägareförbundet beslutade i maj att man skulle utreda frågan. Utredningen är i nuläget ännu inte klar, men till Ekot säger förbundets ordförande Torsten Mörner att det ser ljust ut för utbildningen att gå igenom.
Kursledarna kommer vara verksamma jägare som under sex eller sju tillfällen efter skoltid undervisar barn i hur man jagar, planerar och sitter på pass. Förutom detta tillkommer även information om djur och natur, vad djuren äter och hur man känner igen olika arter. Vapen ska inte användas vid utbildningen.
Det kommer vara viktigt att även kursledare och andra vuxna förebilder är noga med detta, då barnen ska läras om jakt och natur, och inte få en bild av att vapen kan hanteras lättvindigt.
Med tanke på att barn mer och mer tillbringar tid inomhus vid dator eller tv bör förslaget välkomnas precis som vilken utomhusförlagd sport- eller hobbyverksamhet som helst. Det ser också ut att kunna bli en god möjlighet för föräldrar som jagar att i större utsträckning dela sitt intresse med sina barn.
Naturskyddsföreningens ordförande, Mikael Karlsson, är däremot tveksam till var det kloka i att undervisa unga barn i jaktkonst ligger. Om det ändå blir en sådan utbildning tycker han att det är viktigt att den även tydligt tar avstånd från illegal jakt - och att man försöker motverka machoattityden som enligt honom finns i vissa jägareorganisationer.
Karlsson har rätt i att en jägarutbildning för barn behöver vara mångsidig. Men många verksamma jägare har genom utbildning och verksamhet också lärt sig att gå in i skogen med respekt utan att skräpa ned eller på något annat sätt skada naturen. Naturligtvis behöver det här efterses, precis som de flesta andra verksamheter kräver för att utvecklas och förbättras.
Var köttet vi äter kommer ifrån bör alla barn vara medvetna om. Så ser verkligheten tyvärr inte ut i dag. Matsvinnet har ökat samtidigt som vår omvärld kräver en bättre miljömedvetenhet. Mer metoder måste till.
Svenska jägareförbundets jaktexamen för barn kan därför anses bland annat vara ytterligare ett steg på vägen till barns bättre förberedelser för framtiden och en möjlighet till bredare allmänbildning.