Försvaret angår alla

Foto: Peter Hoelstad/SCANPIX

Foto: Peter Hoelstad/SCANPIX

Foto: Peter Hoelstad/SCANPIX

Norrköping2010-07-14 00:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.
Det är nu två veckor sedan den allmänna värnplikten gick i graven. I all stillhet, kan tilläggas. Med tanke på den folkliga förankring värnplikten har, i form av en gemensam erfarenhet för halva befolkningen, skedde förändringen med anmärkningsvärd tysthet. Den debatt som inte ägde rum innan har också uteblivit efteråt.Någon som definitivt inte sörjer värnplikten är PM Nilsson, tidigare chef för ledarredaktionen på Expressen och nu vd för debattsajten Newsmill. Lagom till riksdagsbeslutet för två veckor sedan skrev han på DN Kultur om hur skönt det är att värnpliktssystemet äntligen upphör.
Nilssons menar
att den plåga som staten Sverige utsatt unga män för är oförsvarlig. Men också att värnplikten skapade ett "militariserat" samhälle. Som ett exempel på den allmänna belägringsstämningen ger han krigsinformationen i telefonkatalogen. PM Nilsson tycks anse att beslutsamheten att om nödvändigt göra allvar av utfästelsen att försvara Sverige var obehaglig.För det första var hotet från Sovjetunionen reellt. Hade kriget kommit hade vi varit glada åt både värnplikt och krigsinformation i telefonkatalogen. Utöver det så kan vad PM Nilsson ser som en förkastlig militarisering av samhället också ses som uttryck för en beredvillighet att tillsammans försvara demokratin. Eller som ett uttryck för en medborgerlig samhörighet vi är på väg att förlora.Vänstern talar ofta om behovet av social sammanhållning. Tyvärr menar de då oftast att man måste hamra ihjäl småföretagare med skatter och pålagor så att inte deras framgång sticker andra i ögonen, men de har en poäng. En poäng som debattörer till höger, till exempel liberalen PM Nilsson, inte sällan missar. Mycket riktigt intar vänsterdebattören Göran Greider motsatt hållning till PM Nilsson, försvaret borde avskaffas men värnplikten behållas (och i maoistisk anda i stället fullgöras på åkrar och fält).En nation är mer än en ändamålsenlig huvudman för vägbyggen och skolor. Staten är samhällets ram och behöver ett socialt kitt. Men det behöver inte, som vänstern tror, bestå i drakonisk utjämningspolitik. Hellre i känslan av att vi har något gemensamt att försvara.
Realpolitiskt är
det enda rimliga alternativet att avveckla värnplikten, massarmén är militärstrategiskt föråldrad, men det är synd att ytterligare en av samhällets lägereldar slocknar. Och det är en oroande utveckling att länders försvar läggs ut på entrepenad. Till yrkesarméer eller, som i Irak, till privata företag.Att försvar är en smutsig uppgift som den enskilde bör få slippa att bekymra sig om så länge hon betalar skatt är en alltför konsumentbetonad syn på medborgarskap. Försvaret angår alla. Att den insikten bleknar är den största förlusten med värnpliktssystemets avskaffande.Man kanske bör påminna liberalen PM Nilsson om ett citat av John Stuart Mill, engelsk filosof och förgrundsgestalt inom just liberalismen: "En människa som inte har något som han är beredd att slåss för, inget som han bryr sig mer om än sin egen säkerhet, är en eländig varelse som aldrig kan bli fri utan hjälp från bättre människor än han själv."
Läs mer om