Ibland är de största nyheterna de som lyser med sin frånvaro. När regeringen i går presenterade vårbudgeten, var det mesta (som vanligt) känt i förväg. Anders Borg (M) prognostiserar en något högre tillväxt, men tar inte ut några vidare svängar för det.
Sålunda finns det inte några ytterligare satsningar på försvaret i budgeten, tvärtom ligger till och med den senaste besparingen på 100 miljoner kronor fast. Att så är fallet illustrerar flera faktorer.
Först och främst hur svårt det är att med kort varsel göra större omfördelningar i en i övrigt i stort sett färdig budget. Åtminstone för en finansminister som aldrig tyckt att försvaret behöver mer, utan alltid kan pungslås lite till.
Anmärkningsvärt nog har emellertid samma statsråd föreslagit extra anslag den senaste tiden! Han är förvisso inte ensam. Försvarsminister Karin Enström (M) har krävt allt från modernare luftvärn, till fler stridsflygplan och ytterligare en ubåt.
Av detta märks alltså ingenting i vårbudgeten. Det finns en begränsad buffert, för oförutsedda utgifter men långsiktigt har Borg inte mer än på sin höjd antytt de ekonomiska prioriteringar som skulle behövas för den önskvärda upprustningspolitiken.
Därmed går det att ifrågasätta trovärdigheten i densamma. Det är illa för det främsta regeringspartiet, men framför allt för Sverige. Försvarspolitiken förtjänar ett ärligare uppsåt än illa underbyggt publikfrieri.
Det ovanstående förtar visserligen inte Borgs säkra hand i ekonomiska frågor. Särskilt berömvärd är hans försvar för överskottsmålet, vilket riskerar att skadas i händelse av en rödgrön regering. Långsiktigt riskeras därmed de mål de rödgröna själva säger sig vilja uppnå i ett antal frågor. Bland annat när det gäller skolan, som just nu dominerar den inrikespolitiska debatten.
Regeringen gör ett rejält tillskott för skolan i vårbudgeten. Fast det finns också utrymme för andra satsningar. Bland annat infrastrukturen och inte minst i vår del av Sverige.
Ostlänken kommer att byggas, likaså Kardonbanan och förbifart E22 runt Söderköping. Till och med kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) strålar av lycka efter en sådan jackpott för Östergötland!
Däremot kan man fundera över vilka tankar han och andra lokala socialdemokrater går och bär på, med anledning av att det eventuellt kan bli regeringsskifte. De har anledning att lyssna på oppositionsrådet Fredrik Bergqvists (M) varningar i NT onsdag. Miljöpartiet vill sänka anslagen för vägbyggen kraftigt och då lär det varken bli någon förbifart E22 eller andra större satsningar i Östergötland.