Friårsreformen lockar inte längre
Den första utvärderingen av friårsreformen visar att den inte lyckats uppnå sina mål. Dessutom har intresset för den minskat.
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.
Frågan är också vilket stöd denna miljardsatsning har inom det socialdemokratiska partiet? För inte så länge sedan kritiserade arbetslivsminister Hans Karlsson friåret då han kallade det för "en uppgörelse med miljöpartiet på gott och ont". Det är sannolikt det närmaste ett statsråd kan komma öppen kritik av det nödvändiga samarbetet för att hålla kvar socialdemokraterna vid maktens köttgrytor.
Men vilket utfall har då friåret haft under sina första tio månader? Har dess syften uppnåtts? Har det verkligen blivit så att de långtidsarbetslösa har fått bättre möjligheter på arbetsmarknaden efter avslutat vikariat och är det verkligen långtidsarbetslösa, funktionshindrade och utlandsfödda som har fått denna möjlighet?
När AMS ställföreträdande generaldirektör Lars Sjöström i går för första gången presenterade rikstäckande statistik om utfallet av friåret visade sig svaret på dessa frågor vara nekande. Av de 700 personer som har avslutat sitt friårsvikariat hade nämligen knappt hälften två månader senare fått någon form av anställning och endast 40 procent har tillhört någon av ovanstående grupper.
Det är intressant att notera Lars Sjöströms reaktion på dessa nedslående siffror. Sjöström verkar nämligen närmast se detta som en framgång. Han säger att han utgår "ifrån att en hel del av vikarierna har stärkt sin situation på arbetsmarknaden i alla fall och det visar också resultatet".
Jo, det är ju också ett sätt att tolka ett misslyckande. Samtidigt hade man inte kunnat förvänta sig något annat än en positiv reaktion, oavsett utfall av AMS undersökning.
Turbulensen inom AMS har närmligen varit omfattande i år med ouppfyllda mål, omorganisationer och oväntade avhopp. Bland annat talar mycket för att tidigare generaldirektören, Anders L Johansson, som hastigt avgick i våras, tvingades lämna sin post efter uppmaning av Hans Karlsson.
Lars Sjöström tycker därför säkert att det är bäst att inte rikta alltför hård kritik mot det projekt som regeringen tvingats in i, och därmed indirekt mot regeringen. Inte minst när det är mindre än ett år kvar till valet.
Något förvånande är det att intresset för friår faktiskt har minskat inför nästa år. Antalet ansökningar har gått ner och flera län verkar få svårt att fylla platserna då antalet friårsplatser utökas från 12 000 till 14 000. En orsak sägs vara att att färre har råd att ta "time-out".
Se där, ytterligare ett skäl till att låta nästa år bli det sista för denna missriktade och dyra reform.