Grön soppa med Romson som kock

Miljöpartiet vill förbjuda orimliga vinster. Vad menas egentligen med det?

Foto: BJ÷RN LARSSON ROSVALL / TT

Norrköping2014-08-28 04:18
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Länge gick det som på räls. Med goda opinionssiffror, välvilligt inställda medier och ökande miljömedvetande skulle Miljöpartiet bli valets stora segrare. Men med mindre än en månad kvar till riksdagsvalet riskerar den gröna politiken att spåra ur.

Den vanligtvis så träffsäkre Gustav Fridolin har till exempel beslagits med att döda djur! Visserligen inte något komprometterande för svensken i gemen – snarare tvärtom i det jägartäta Sverige – men känsligt i mörkgröna kretsar, där många är veganer och vissa rentav betraktar jakt som mord.

Värre ändå var att Miljöpartiets löfte om ökade lärarlöner om 10 000 kronor i månaden i praktiken inte visar sig någonting värt. Ställd mot väggen kan Fridolin i själva verket bara utlova 2 000 mer i månaden. Resten ska komma den vanliga avtalsvägen, men den processen har riksdagen ingen makt över! Ökade löner om hela 8 000 förutsätter dessutom såväl framgångsrika avtalsförhandlingar, som generösa kommuner och inte minst en tillväxt som Miljöpartiet under andra omständigheter inte brukar vara någon anhängare av.

Det blev inte tydligare när det andra språkröret, Åsa Romson, utfrågades av Sveriges Radio i går onsdag. Hon fick bland annat frågan om hur Miljöpartiets föreslagna vinstförbud inom skolan bör genomföras, en anmärkningsvärd punkt i valmanifestet. Det visade sig då att Romson inte alls ville ha något vinstförbud! Fast bara lite...

Romson talade om ”rimliga” vinster, men kunde inte precisera vad som menas med det. Hon vill inte ens att riksdagen ska fatta något beslut i frågan. Istället behöver vi ”en myndighetsstyrning som kan gå in och se när man gör orimliga uttag”.

Det är löjeväckande, men också allvarligt. Om den gröna politiken verkställs ska alltså myndigheterna (Skolinspektionen?) mer eller mindre godtyckligt bestämma vad som är en ”rimlig” vinst från fall till fall! Fullständig rättosäkerhet. Till och med Vänsterpartiets skolpolitik framstår som mer genomarbetad.

Miljöpartiet är traditionellt friskolevänligt, men har börjat slira på senare tid. Dock motsätter sig De gröna tills vidare det socialdemokratiska förslaget om kommunal vetorätt för nya friskoleetableringar. Frågan är dock en besvärlig stötesten för båda partierna, i händelse av en rödgrön regering på andra sidan valdagen.

Det finns för övrigt gott om besvärligheter. Hur ställer sig Miljöpartiet till vinster inom välfärden i stort, är det ”rimlighetslinjen” som gäller där också? I försvarsfrågan, som dock spelar en relativt undanskymd roll i valrörelsen, vill De gröna fortsätta nedrustningen, helt på tvärs mot Socialdemokraterna som åtminstone säger sig vilja ha en mindre budgetförstärkning. För att inte tala om kärnkraften...

Läs mer om