Den moderata eftervalsanalysen pågår ännu. Strax efter valnattens förlust och partiledaren Fredrik Reinfeldts avgång, hette det bland annat att partiet misslyckats i gruppen LO-anslutna kvinnor. Att de nya Moderaterna gått hem lite extra dåligt bland de kvinnliga fackanslutna är dock långt ifrån hela bilden eller sanningen bakom den moderata genomklappningen, från 30,06 procent 2010 till 23,33 procent, i höstens riksdagsval.
Den numerära förklaringen presenterades på debattplats i gårdagens Dagens Nyheter av tankesmedjan Timbros Adam Cwejman och Demoskops analyschef Peter Santesson. Demoskop har på uppdrag av Timbro intervjuat närmare 4 000 personer ur väljarkåren under veckan efter valdagen för att ta reda på väljarströmmarna och dess bevekelsegrunder. Resultatet är synnerligen intressant för borgerligheten/Alliansen generellt och Moderaterna i synnerhet.
Sedan tidigare är det väl känt att en stor andel av de väljare som lämnade Moderaterna gick till Sverigedemokraterna. De sistnämnda gjorde som bekant ett rekordval med 12,9 procent av väljarstödet och blev med bred marginal riksdagens tredje största parti. SD:s väljarbas har tidigare bestått av unga män, i dålig kontakt med arbetsmarknaden, boendes på landsbygden och med begränsad utbildning. Dessa röstade ännu tidigare antingen på Socialdemokraterna eller inte alls. Denna grupp röstar fortfarande i stor utsträckning på SD, men fick i september sällskap av den normalt mer svårflörtade gruppen med mer socialt och yrkesmässigt etablerade personer i åldersgruppen 45 till 64 år och dessutom med en jämnare könsfördelning. Dessa röstade tidigare i hög utsträckning på Moderaterna.
Att många moderatväljare sökt sig till SD är således fastslaget. Däremot tycks en del av dem inte vara speciellt nöjda med sitt val. I genomsnitt gillar de sitt val (SD) sämre än sitt andrahandsval (M).
Således kan man möjligen dra slutsatsen att övergången på olika sätt är en markering mot det parti man övergav. I sakfrågor uppges integrations- och invandringsfrågan vara viktig, liksom lag och rätt samt försvarsfrågan. Politikområden där de nya Moderaterna i betydande utsträckning lämnat tidigare positioner.
Cwejman och Santesson ställer i debattartikeln den retoriska frågan om den snart stundande nya ledningen för Moderaterna kommer att spilla något krut på att få tillbaka de väljare som lämnade dem 2014.
Ett eventuellt svar vore onekligen högintressant. Det finns i dag en inte oansenlig mängd hermeliner bland katterna om uttrycket tillåts.